Treća generacija programskih jezika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Treća generacija programskih jezika (3GL) predstavlja jezike koji su dorađena verzija jezika druge generacije.

Jedna naredba ovih programskih jezika prevodi se u više naredbi mašinskog jezika. Odlikuje ih nezavisnost od računara što znači da nije potrebno poznavanje arhitekture, instrukcija i registara računara za koji se programira. Drugim riječima programi su bili prenosivi. Jedna od osnovnih karakteristika ovih programa je struktura, te se često klasificiraju kao strukturalni jezici što znači da se svi događaji dešavaju po predviđenoj strukturi programskog koda. Programski kod je algoritam napisan sintaksom određenog programskog jezika. U principu svi oni, uvažavajući specifičnosti svakog od njih, sadrže: ključne riječi, komentare, varijable, konstante, petlje i blokove. Veći dio programa ove vrste dozvoljava pozivanje vanjskih funkcija, te upotrebu potprograma i procedura.

Najvažniji predstavnici:


Video-display.svg Nedovršeni članak Treća generacija programskih jezika koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.