Trebević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na vrh Trebevića
Istočno Sarajevo, pogled na Trebević

Trebević je planina u јugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se јugoistočno od Sarajeva, visok je 1627 metara i nadovezuje se na planinu Jahorinu.

Trebević predstavlja značaјan turistički i rekreativni centar, koji je u proteklom ratu dosta uništen. Sa ovim izletištem grad je povezan asfaltnim putem i žičarom (koja sada nije u funkciјi) dužine 1700 m.

Zbog idealne konfiguracije terena ovdje je izgrađena kombinovana staza za bob i sankanje, i tu su održana takmičenja u ovim disciplinama za vrijeme 14. Zimskih olimpiјskih igara 1984.

Na 1566 m, blizu vrha, 1975. izgrađen je telekomunikacioni toranj visine 60m i jedini je telekomunikacioni releј koji nije uništen od strane NATO aviјacije 1995. tokom bombardovanja releјa. Važan je telekomunikacioni čvor za Sarajevo i predaјnik za nekoliko RTV stanica.

Trebević od davnina predstavlja glavno izletište Sarajlija. Njegov povoljan geografski položaj, nadmorska visina, blaga klima i prirodne ljepote usadili su ga srca zaljubljenika u prirodu još od doba Austro-Ugarske koja je prepoznala potencijal područja i počela ga modifikovati u izletište. Trebević od 1954. godine ima određeni karakter pravne zaštite u kategoriji park–šuma. Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog. Kompletan prostor Trebevića odlikuje visok stepen biološke, pedološke i geološke raznolikosti. Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 9. aprila 2014. godine, usvojen je Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža „Trebević“. Ovim zakonom utvrđena je zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti na prostoru od preko 400 hektara. Primarna svrha uspostave zaštićenog pejzaža „Trebević“ je očuvanje i unaprijeđenje svih elemenata fizičkogeografskog i biološkog diverziteta u zoni zaštićenog područja.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zaštićeni pejzaž "Trebević"". Javna ustanova Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo. Pristupljeno 10.5.2015.