Trebižat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Trebižat (čvor).

Trebižat je rijeka u Hercegovini, na jugu Bosne i Hercegovine. Od izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama duga je 51 km. Ona je nastavak toka od Posušja (Tribistovo, kota 903), tako da je de facto susrećemo pod devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – TihaljinaMlade – Trebižat (Ljubuški).

Trebižat u gornjem toku

Tok[uredi | uredi izvor]

Trebižat je najveća pritoka Neretve kad se uzme čitav tok ove devetoimene rijeke. Izvire u Peć-Mlinima, u blizini Ljubuškog. Izvor Trebižata je ukroćen. Rijeka nastavlja prema jugoistoku. Na svom putu obrazuje velike kanale i vodopade. Kod mjesta Studenci tvori vodopad Kravice, u svom donjem toku. Trebižat prima samo četiri pritoke: Studenčica, Vrioštica, Parilo i Brza Voda. Pred samo ušće odvaja se u više kanala obrazujući više ušća u Neretvu. Glavni kanal Trebižata ulijeva se u Neretvu u selu Struge kod Čapljine. Trebižat nema kamenite obale niti je kamenje zastupljeno u njoj. Uz tok Trebižata raste veliki broj biljaka. Trebižat je jedna od rijeka koje imaju najbogatiju floru. U rijeci od riba najviše ima jegulje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]