Trebižat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Trebižat je rijeka u Hercegovini, na jugu Bosne i Hercegovine. Od izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama duga je 51 km. Ona je nastavak toka od Posušja (Tribistovo, kota 903), tako da je de facto susrećemo pod devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – TihaljinaMlade – Trebižat (Ljubuški).

Trebižat u gornjem toku

Tok[uredi | uredi izvor]

Trebižat je najveća pritoka Neretve kad se uzme čitav tok ove devetoimene rijeke. Izvire u Peć-Mlinima, u blizini Ljubuškog. Izvor Trebižata je ukroćen. Rijeka nastavlja prema jugoistoku. Na svom putu obrazuje velike kanale i vodopade. Kod mjesta Studenci tvori vodopad Kravice, u svom donjem toku. Trebižat prima samo četiri pritoke: Studenčica, Vrioštica, Parilo i Brza Voda. Pred samo ušće odvaja se u više kanala obrazujući više ušća u Neretvu. Glavni kanal Trebižata ulijeva se u Neretvu u selu Struge kod Čapljine. Trebižat nema kamenite obale niti je kamenje zastupljeno u njoj. Uz tok Trebižata raste veliki broj biljaka. Trebižat je jedna od rijeka koje imaju najbogatiju floru. U rijeci od riba najviše ima jegulje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]