Trg Concorde

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Trg (čvor).
Obelisk
Fontana

Trg Concorde (francuski: Place de la Concorde, odnosno "Trg sloge") je najveći trg u Parizu. Nalazi se u centru grada u osmom arondismanu. Od njega polazi Avenija Champs-Élysées koja završava kod Trijumfalne kapije. Concorde je najveći trg u Parizu i drugi najveći trg Francuske.

Trg je oblikovan između 1755. i 1775. godine. Prvobitno je nosio ime Trg Luja XV, da bi dao odgovarajuće okruženje kraljevoj konjičkoj statui. Sam kralj je izabrao prostor na kraju parka Tuileries. Arhitekt je bio Ange-Jacques Gabriel, koji je trg osmislio kao osmougaoni prostor.

Tokom Francuske revolucije ova statua je uništena, a trg preimenovan u Trg Revolucije (francuski: Place de la Révolution). Na njemu je 1793. godine postavljena giljotina. Ovdje je u naredne dvije i po godine pogubljeno 1119 osoba, između ostalih kralj Luj XVI, kraljica Marija Antoaneta, Antoine Lavoisier i Maximilien Robespierre.

Po okončanju jakobinskog terora 1795. godine trg je dobio sadašnje ime, a od 1830. godine ovo ime je definitivno potvrđeno. Luj Filip, kralj-građanin, želio je na trg postaviti neutralan spomenik. Egipatski podkralj Muhamed Ali je obećao francuskoj vladi par drevnih egipatskih obeliska, od kojih je prvi i jedini stigao u Pariz u decembru 1833. godine. Obelisk je star 3200 godina i potiče sa ulaza u hram u Luksoru. Zvanično, obelisk je dat u znak zahvalnosti za doprinose Jeana-Françoisa Champollion u oblasti egiptologije. Obelisk od 1836. godine stoji u centru trga.

Trg krase dvije fontane - fontana rijeka i fontana mora, te osam alegorijskih ženskih statua koje predstavljaju francuske gradove Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest i Rouen.

Na trgu se nalazi francusko ministarstvo pomorstva.