Trg Concorde

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Obelisk
Fontana

Trg Concorde (francuski: Place de la Concorde, odnosno "Trg sloge") je najveći trg u Parizu. Nalazi se u centru grada u osmom arondismanu. Od njega polazi Avenija Champs-Élysées koja završava kod Trijumfalne kapije. Concorde je najveći trg u Parizu i drugi najveći trg Francuske.

Trg je oblikovan između 1755. i 1775. godine. Prvobitno je nosio ime Trg Luja XV, da bi dao odgovarajuće okruženje kraljevoj konjičkoj statui. Sam kralj je izabrao prostor na kraju parka Tuileries. Arhitekt je bio Ange-Jacques Gabriel, koji je trg osmislio kao osmougaoni prostor.

Tokom Francuske revolucije ova statua je uništena, a trg preimenovan u Trg Revolucije (francuski: Place de la Révolution). Na njemu je 1793. godine postavljena giljotina. Ovdje je u naredne dvije i po godine pogubljeno 1119 osoba, između ostalih kralj Luj XVI, kraljica Marija Antoaneta, Antoine Lavoisier i Maximilien Robespierre.

Po okončanju jakobinskog terora 1795. godine trg je dobio sadašnje ime, a od 1830. godine ovo ime je definitivno potvrđeno. Luj Filip, kralj-građanin, želio je na trg postaviti neutralan spomenik. Egipatski podkralj Muhamed Ali je obećao francuskoj vladi par drevnih egipatskih obeliska, od kojih je prvi i jedini stigao u Pariz u decembru 1833. godine. Obelisk je star 3200 godina i potiče sa ulaza u hram u Luksoru. Zvanično, obelisk je dat u znak zahvalnosti za doprinose Jeana-Françoisa Champollion u oblasti egiptologije. Obelisk od 1836. godine stoji u centru trga.

Trg krase dvije fontane - fontana rijeka i fontana mora, te osam alegorijskih ženskih statua koje predstavljaju francuske gradove Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest i Rouen.

Na trgu se nalazi francusko ministarstvo pomorstva.