Trg Republike (Beograd)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Trg Republike je centralni gradski trg u Beogradu, Srbija. Nalazi se u općini Stari Grad i obuhvata prostor između "Gradske kafane", kina "Jadran", Narodnog pozorišta i Doma Vojske Srbije.[1] Ranije se zvao Pozorišni trg.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sadašnji trg formiran je poslije rušenja Stambol-kapije (1866) i podizanja zgrade Narodnog pozorišta (1869). Stambol-kapija, koju su sagradili Austrijanci početkom 18. vijeka, nalazila se između (tada još neizgrađenih) spomenika knezu Mihailu i Narodnog pozorišta.[2] To je bila najveća kapija u vrijeme dok je grad bio opasan šancem. Kroz nju je vodio put za Carigrad (Istanbul), po kome je i dobila ovaj naziv.

Poslije uspostavljanja srpske vlasti i rušenja Stambol-kapije, prostor današnjeg Trga Republike dugo je ostao neizgrađen. Kada je decembra 1882. podignut spomenik knezu Mihailu, počelo je postepeno urbano formiranje ovog trga.[3] Na mjestu današnjeg Narodnog muzeja bila je podignuta dugačka prizemna zgrada u kojoj se, između ostalog, nalazila kafana „Dardaneli“. Zgrada je srušena da bi se na njenom mjestu 1903. podigla Uprava fondova (sadašnja zgrada Narodnog muzeja).

Na prostoru današnjeg Doma štampe, sve do Drugog svjetskog rata, stajale su stare prizemne i jednospratne zgrade sa trgovačkim radnjama. Većina ovih zgrada porušena je prilikom njemačkog bombardovanja 6. aprila 1941. godine. Poslije Drugog svjetskog rata uklonjene su tramvajske šine i premješten skver na kojem su kratko vrijeme poslije oslobođenja bili grobnica i spomenik borcima Crvene armije palim u borbi za oslobođenje Beograda 1944.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Trg republike". Trg republike. Pristupljeno 20. 3. 2019.
  2. ^ "Stambol kapija – omraženi ulaz u grad | Upoznaj Beograd". 011info - najbolji vodič kroz Beograd (jezik: srpski). Pristupljeno 20. 3. 2019.
  3. ^ "OVO JE NAJVEĆA TAJNA SRBIJE: Spomenik KNEZU MIHAILU napravio je ITALIJAN, sa STRAŠNOM GREŠKOM zbog koje se i UBIO (FOTO)". www.telegraf.rs (jezik: srpski). Pristupljeno 20. 3. 2019.