Tribologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tribologija (grč: tribo - "ja trljam") jeste nauka o trenju, podmazivanju i trošenju materijala. Formalno definisano, to je nauka i tehnologija međudjelovanja površina u relativnom kretanju, kao i o ostaloj praksi u vezi s tim.

Primjena[uredi | uredi izvor]

Proučavanje tribologije, najčešće, ima primjenu u mašinskim konstrukcijama sa ležajevima (klizna ili kotrljajna), ali doseže i u skoro svaki aspekt moderne tehnologije, čak i u područije kozmetike (karmin, puder i sjaj za usne).

Svaki proizvod, kod kojeg jedan materijal klizi ili se trlja o drugi, je obuhvaćen složenim tribologijskim međudjelovanjima, bilo da je povšina podmazana (npr. implanti kuka i druge vještačke proteze) ili nepodmazana.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tribologijski eksperimenti koje je predložio Leonardo da Vinci
[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Pioniri tribologije[uredi | uredi izvor]

Leonardo da Vinci je bio prvi koji je otkrio dva zakona trenja. Prema da Vinciju, otpor trenja je isti za dva različita objekta iste težine, ali koji su u kontatku po različitim širinama i dužinama. Također je uočio da je potrebna sila da se savlada trenje dvostruko veća, kada se težina udupla. Slična opažanja obavio je i Charles-Augustin de Coulomb. Prvi pouzdan test trenja izveo je Charles Hatchett koristeći jednostavnu mašinu kako bi izračunao trošenje na zlatnim novčićima.

Moderno doba[uredi | uredi izvor]

Termin tribologija se počeo globalno koristiti nakon "The Jost Report-a" od 1966. godine, u kojem je napisano da se godišnje u UK-u gube velike količine novca zbog posljedica trenja, trošenja i hrđanja. Kao razultat, nekoliko centara za tribologiju osnovano je u UK-u. Od tada, termin je ušao u inženjerski rječnik, a ljudi koji se bave tribologijom dobili su naziv tribolozi.

U proteklim godinama, mikro- i nanotribologija sve više napreduje. Trenje na mikroskopski malim komponentama postaje sve više važno za razvoj novih proizvoda u elektronici, hemiji, kao i u drugim gramana tehnologije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Surface Wear – Analysis, Treatment, and Prevention: R. Chattopadhyay, published by ASM-International, Materials Park, OH, 2001, ISBN 0-87170-702-0.
  • Advanced Thermally Assisted Surface Engineering Processes: Ramnarayan Chattopadhyay, Kluwer Academic Publishers, MA (now Springer, NY), 2004.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • What is Tribology? Introduction, Tribology Research Group at Sheffield University (UK)
  • Tribology NL a comprehensive overview of tribology from a mechanical engineers point of view