Tripolitanija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tripolitanija na sjeverozapadu današnje Libije.

Tripolitanija (grčki: Τρίπολη, trans. Tripolis, "tri grada"; arapski: طرابلسTarabulus) jest regija u sjeverozapadnoj Libiji, koja je, uz Kirenaiku na istoku i Fezan na jugu, jedna od tri historijske libijske provincije. Glavni grad ove regije je Tripoli, koji je ujedno i glavni grad Libije.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Ime Tripolitanije potječe od grčkih riječi "tria" (što znači "tri") i "polis" (što znači "grad"), i odnosi se na tri glavna grada regije: Oeu (sada Tripoli), Sabratu i Leptis Magnu.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Zastava Tripolitanijskog Vilajeta.

Ovo područje su prvobitno naseljavali Berberi. U 7. vijeku p. n. e. u priobalnom području, Feničani su osnovali svoje kolonije, koje su kasnije pale pod kontrolu Kartage. U narednim vijekovima ovim područjem su vladali Rimljani, Vandali i Bizantinci, sve do dolaska Arapa u 7. vijeku. Osmanlijsko Carstvo je uspostavilo kontrolu nad ovim prostorom 1553. i pretvorilo ovo područje u vilajet koji je trajao do 1911, kada je Kraljevina Italija okupirala Libiju u italijansko-osmanlijskom ratu.

Nakon rata, regija je dobila autonomiju, ali je Italija postepeno okupirala to područje. Iako je osvojenim dijelom Sjeverne Afrike u početku upravljala Italija kao jedinstvena kolonija, od 1927. do 1934. Tripolitanija je bila posebna kolonija poznata kao italijanska Tripolitanija, koja je kasnije postala dio Italijanske Libije.

U Drugom svjetskom ratu Libiju su okupirali saveznici, a do 1947. Tripolitanijom i susjednom Kirenaikom upravljala je Ujedinjeno Kraljevstvo.

U moderno doba, Tripolitanija je postala regija Libije nakon što je zemlja stekla nezavisnost 1951, te je odigrala ključnu ulogu u političkom i ekonomskom razvoju zemlje. Međutim, u posljednjih nekoliko godina, regija je doživjela značajnu nestabilnost i nerede zbog građanskih nereda i sukoba.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tripolitania | region, Libya | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 5. 2023.
  2. ^ "Civil Conflict in Libya". Global Conflict Tracker (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 5. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]