Idi na sadržaj

Triskaidekafobija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Štale za konje u Santa Anita Parku numerisane redom 12, 12a, 14

Triskaidekafobija je strah od broja 13. Strah od petka 13. se naziva paraskevedekatriafobija ili frigatriskaidekafobija.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

  • Mnoge zgrade u svijetu pri brojanju spratova potpuno preskoče broj 13, tako da sa sprata 12 se odmah ide na sprat 14. Ovo se nekad primenjuje i pri stavljanju brojeva na kuće ili sobe u hotelu. Ovo isto važi i za sjedišta u avionu.
  • Kompozitor Arnold Schoenberg je patio od ove fobije. Smatra se da je razlog što se njegova posljednja opera zove Mozes i Aron, umjesto pravilnog spelovanja Mozes i Aaron (Aaron sa dva A) je taj što prvobitni naziv ima 12 slova, dok pravilni naziv ima 13 slova. On se rodio i umro 13-tog u mjesecu. Tokom studiranja nije želio da živi u kući koja se izdavala jer je bila broj 13, i plašio se svog 76. rođendana, jer je zbir brojeva 7 i 6 broj 13. Za njega se vezuje jedna zanimljiva priča. Veoma se plašio petka, 13-tog jula 1951. godine, jer je to bio prvi petak 13. njegove 76. godine. On je cijeli taj dan preležao u krevetu jer se plašio da je taj dan, dan njegove sigurne smrti. Nakon moljenja muža da se probudi i prekine sa glupostima, njegova skeptična žena je ostala u stanju šoka kada je njen muž jednostavno izustio reč harmonija i umro. Vrijeme njegove smrti je bilo 23:47, što je 13 minuta prije ponoći. Također kada se te cifre saberu (1+1+4+7) one iznose broj 13.
  • Španski trkač motora Angel Nieto je poznat po tome što je rekao da je pobjedio na 12 + 1 Svjetskih Šampionata Motocikala. Njegova biografija se zbog te rečenice naziva 12 + 1.
  • U Formuli 1, ne postoji auto sa brojem 13. Broj se sklonjen nakon što su dva vozača pod tim brojem poginula u udesima.
  • Američki tekstopisac i pjevač John Mayer je na svom posljednjem albumu imao 14 pjesama, ali je njegova 13 pjesma samo 0,2 sekunde tišine i nema naziv na albumu. Isto tako i album grupe Hot Hot Heat, Lift, nema na svom CD-u 13-tu pjesmu, već svega četiri sekunde buke. Razlog tome je što kako neke zgrade nemaju 13-ti sprat, te ni u liftu (naziv albuma) ne postoji dugme za 13-ti sprat.
  • Neki smatraju da je umalo tragična sudbina Apola 13 ka mjesecu dokaz da je broj 13 nesretan broj. Apolo 13 je lansiran u 14:13h po istočnom američkom vremenu na 11. april 1970. sa lansirne rampe 39 (3 puta 13 je 39). Kada je po istočnom američkom vremenu 14:13, po centralnom američkom vremenu ono je 13:13h. Također po planu Apolo 13 je trebalo da obiđe orbite mjeseca na april 13-ti.
  • U holandskom gradu Utrechtu na željezničkoj stanici ne postoji peron sa brojem 13.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]