Bečki klasici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Trojka bečkih klasika)
Haydn
Mozart
Beethoven

Bečki klasici, Tri bečka klasika ili Prva bečka škola jest ime koje se koristi za tri kompozitora iz perioda klasicizma u evropskoj klasičnoj muzici koji su djelovali u Beču krajem 18. stoljeća, a to su Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart i Ludwig van Beethoven. (Franz Schubert povremeno se dodaje ovom spisku.)

Naziv "Bečka škola" prvi je upotrijebio austrijski muzikolog Raphael Georg Kiesewetter 1834. iako je njime obuhvatio samo Haydna i Mozarta. Ostali autori slijedili su primjer i na kraju je na spisak dodan i Beethoven.[1] U nazivu Prva bečka škola riječ "prva" koristi se radi razlikovanja od Druge bečke škole.

Iako su se, izuzev Schuberta, ovi kompozitori lično poznavali (Haydn i Mozart čak su povremeno bili partneri u kamernoj muzici), oni ni na koji način nisu sarađivali u smislu u kojem bi po tome mogli biti povezani s muzičkim školama iz 20. stoljeća, kao što su Druga bečka škola ili Šestorka niti je ijedan od njih "podučavao" onog drugog (na način na koji je Schönberg podučavao Berga i Weberna) iako je istina da je Haydn jedno vrijeme davao lekcije Beethovenu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Daniel Heartz, Bruce Alan Brown, "Classical" u: Macy, Laura, Grove Music Online, Oxford Music Online, Štamparija Univerziteta u Oxfordu (potrebna pretplata)


Nedovršeni članak Bečki klasici koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.