Trut

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Trut

Trutovi su muške jedinke kod pčela. Njihov zadatak je oplođivanje matice. Trutovi imaju snažna krila i velike oči, a to im je potrebno da za vrijeme leta mogu opaziti i dostići maticu. Trutovi nemaju žaoke pa prema tome ne mogu se braniti. Trutovi postaju polno zreli između 8 i 14 dana života. Oni za vrijeme toplih sunčanih dana izlijeću iz košnica da bi se sreli sa maticama. Poslije sparivanja s maticom, trut ugiba. Tako dugo dok traje lijepo vrijeme i dok cvijeće obilno proizvodi nektar, trutovi u svom društvu nalaze gostoprimstvo i hranu. Ali u jesen čim nestane paše, u pčelinjacima počinje takozvano izbacivanje trutova. Trutove koji se vraćaju s leta, pčele ne puštaju natrag u košnicu. A one trutove koji su košnici potiskuju što dalje od meda dok ih konačno ne izbace iz košnice. Izbačeni trutovi sakupe se u grupama oko leta, dok ne uginu od zime i gladi. Prema tome u normalnim pčelinjim društvima trutova preko zime nema. Uzimajući u obzir da za razvoj ličinke jednog truta treba otprilike isto toliko hrane kao za tri ličinke pčela radilica, te da odrasli trutovi pojedu veliku količinu hrane, potrebno je da se u pčelinjacima broj trutova ograniči.