Tuš (crtanje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pejzaž, Sesshū Tōyō, 15. vijek, lavirani tuš

Tuš (kinesko mastilo) spada u crtačke tehnike, to je vodeni rastvor pigmenta. Kao materijal u crtanju najčešće služi crni tuš, zatim tuš u boji, tinta, sepija (boja od sipe). Koristi se uz upotrebu metalnog ili guščjeg pera, drvca, trske. Vodootporan je, a pravi se tako što se pigment od crnog ugljena miješa sa raznim želatinom ili ljepilom. Kao podloga služe finije vrste glatkog papira.

Tehnike crtanja tušem[uredi | uredi izvor]

Postoji nekoliko vrsta crtanja tušem:

Crtež perom se izvodi metalnim ili ptičjim perom (od guske, gavrana ili labuda). Ptičja pera imaju oštar i elastičan šiljak koji je osjetljiv na pritisak ruke. Za crtanje tim perima potrebna je vještina i virtuoznost. Metalna pera ostavljaju oštar i jasan trag, a crtež djeluje oštro, jasno, čisto, puno kontrasta i napetosti. Zbog spontanosti treba izbjegavati prethodno crtanje olovkom. Linijama i tačkama mogu se izraziti strukture i teksture različitih materijala.

Crtež drvcetom se izvodi na sličan način kao i perom, ali umjesto pera se upotrebljavaju tanka, više ili manje zašiljena drvca. Od vrste drveta, kao i od debljine drvceta, ovisi kakva će biti linija crteža.

Crtež kistom se izvodi tako što se tuš nanosi na papir kistom. Četke su različitih debljina, a pritiskom četke na podlogu po kojoj se crta, stvaraju se međutonovi, nijanse svjetlijeg i tamnijeg. Papir kod ovakvog načina crtanja mora biti papir koji relativno brzo upija tuš, mada se i na glatkom papiru, zbog proklizavanja četke mogu dobiti razni efekti.

Lavirani tuš se izvodi tako da se suhom četkom ispire naneseni namaz tuš koji se po potrebi nanosi ponovo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]