Tuš (crtanje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sumie.jpg
Pejzaž, Sesshū Tōyō, 15. vijek, lavirani tuš

Tuš (kinesko mastilo) spada u crtačke tehnike, to je vodeni rastvor pigmenta. Kao materijal u crtanju najčešće služi crni tuš, zatim tuš u boji, tinta, sepija (boja od sipe). Koristi se uz upotrebu metalnog ili guščjeg pera, drvca, trske. Vodootporan je, a pravi se tako što se pigment od crnog ugljena miješa sa raznim želatinom ili ljepilom. Kao podloga služe finije vrste glatkog papira.

Tehnike crtanja tušem[uredi | uredi izvor]

Postoji nekoliko vrsta crtanja tušem:

Crtež perom se izvodi metalnim ili ptičjim perom (od guske, gavrana ili labuda). Ptičja pera imaju oštar i elastičan šiljak koji je osjetljiv na pritisak ruke. Za crtanje tim perima potrebna je vještina i virtuoznost. Metalna pera ostavljaju oštar i jasan trag, a crtež djeluje oštro, jasno, čisto, puno kontrasta i napetosti. Zbog spontanosti treba izbjegavati prethodno crtanje olovkom. Linijama i tačkama mogu se izraziti strukture i teksture različitih materijala.

Crtež drvcetom se izvodi na sličan način kao i perom, ali umjesto pera se upotrebljavaju tanka, više ili manje zašiljena drvca. Od vrste drveta, kao i od debljine drvceta, ovisi kakva će biti linija crteža.

Crtež kistom se izvodi tako što se tuš nanosi na papir kistom. Četke su različitih debljina, a pritiskom četke na podlogu po kojoj se crta, stvaraju se međutonovi, nijanse svjetlijeg i tamnijeg. Papir kod ovakvog načina crtanja mora biti papir koji relativno brzo upija tuš, mada se i na glatkom papiru, zbog proklizavanja četke mogu dobiti razni efekti.

Lavirani tuš se izvodi tako da se suhom četkom ispire naneseni namaz tuš koji se po potrebi nanosi ponovo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]