Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine
Državni nivoBosna i Hercegovina
SjedišteSarajevo
Šef agencijeMilanko Kajganić
Sajtwww.tuzilastvobih.gov.ba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je državni organ Bosne i Hercegovine nadležan za sprovođenje istrage za krivična djela za koja je nadležan Sud Bosne i Hercegovine, te za gonjenje počinilaca pred Sudom Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine i drugim primjenjivim zakonima.[1] Sjedište Tužilaštva je u Sarajevu.[1]

Historijat[uredi | uredi izvor]

Osnivanje Tužilaštva na nivou države inicirao je Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown 6. 8. 2002. godine donošenjem odluke kojom se donosi Zakon o tužilaštvu Bosne i Hercegovine. U zakonu se navodi i razlog osnivanja Tužilaštva kako bi se osiguralo efikasno ostvarivanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštivanje ljudskih prava i zakonitosti na njenoj teritoriji.

Usvajanjem Zakona o tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i objavljivanjem u Službenom glasniku BiH br. 42/03 osnovano je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je otpočelo sa radom 27. januara 2003. godine.[2]

Nadležnosti[uredi | uredi izvor]

Nadležnost i područje djelovanja Tužilaštva propisani su Zakonom o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prema kojem je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine organ koji je nadležan:[1]

  • za provođenje istrage za krivična djela za koja je nadležan Sud Bosne i Hercegovine, te za gonjenje počinitelja pred Sudom Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine i drugim primjenjivim zakonima,
  • za primanje zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima, u skladu sa zakonima, multilateralnim i bilateralnim sporazumima i konvencijama, uključujući i zahtjeve za izručenje ili predaju traženih lica od strane sudova ili organa na području Bosne i Hercegovine i drugih država, odnosno Međunarodnih sudova ili Tribunala.

Osim toga, Tužilaštvo je organ zadužen za izradu statističkog pregleda svojih aktivnosti (izvještaja o radu), te izradu informacije o stanju kriminaliteta u Bosni i Hercegovini i ukazuje na tendencije u njegovom kretanju. U zaključnom dijelu ove informacije glavni tužilac može iznijeti prijedloge zakonskih reformi.

Organizaciona struktura[uredi | uredi izvor]

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri glavna odjela i Uprave tužilaštva. Odjeli tužilaštva su podijeljeni prema nadležnostima tako da Odjel I predstavlja Posebni odjel za ratne zločine i odgovoran je za procesuiranje predmeta ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine.

Odjel II Tužilaštva BiH je Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Ovaj Odjel se od kraja 2010. godine u potpunosti sastoji od domaćih tužilaca, a od 2011. godine u potpunosti domaći uposlenici rade u Odjelu.

Saglasno organizacionoj strukturi Tužilaštva uspostavljene su i funkcije tužilaca tako da postoji Glavni tužilac i Tužioci odjela I, II i III.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Odluka Visokog predstavnika o donošenju Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine" (PDF). www.tuzilastvobih.gov.ba/. Pristupljeno 19. 4. 2020.
  2. ^ "Informacije o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine" (PDF). tuzilastvobih.gov.ba/. Pristupljeno 19. 4. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]