Idi na sadržaj

Tubetejka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kazahstanska tubetejka

Tubetejka (kazaški: төбетей, тақия, kirgiski: тебетей, суусар тумак, tatarski: түбәтәй; ruski: тюбете́йка) jest ruska riječ za mnoge varijante tradicionalnih centralnoazijskih kapa. Tubetejke se danas nose u Tadžikistanu, Kazahstanu, Kirgistanu i Uzbekistanu, kao i u muslimanskim regijama Rusije (uglavnom Tatari) i Azerbejdžana. Lubanja koju nose Uzbeci i Ujguri naziva se dopa i ima četvrtastu osnovu. Bilo je popularno pokrivalo za glavu među djecom širom SSSR-a tokom 1940-ih i 1950-ih.

Tubetejke obično nose turske etničke grupe u regionu. Ima neku površnu sličnost sa jurtom, još jednom srednjoazijskom kulturnom ikonom.

Sufiks -ka na kraju je ruski deminutivni nastavak, kao kod šapke, ušanke i budenovke. Na turkmenskom se zove tahiya (takija).

Dopa[uredi | uredi izvor]

Uzbekistanska dopa ili dupi smatra se primijenjenom umjetnošću i važnim dijelom tradicionalne narodne nošnje.[1] Crne sa ravnom, četvrtastom osnovom,[2] u Čustu, kape su izrađene bijelim vezom sa "četiri luka [koji] predstavljaju neprobojna vrata koja će držati sve neprijatelje na udaljenosti; zapaljene paprike štite od zlog oka; a za bademi ili bodom se kaže da simboliziraju život i plodnost." [3]

Također, među sefardskim i marokanskim Jevrejima postoji trend da nose uzbekistanske tubetejke kao jarmulku.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tubeteika suits everybody". Arhivirano s originala, 28. 9. 2007. Pristupljeno 11. 7. 2011.
  2. ^ Mentges, Gabriele; Shamukhitdinova, Lola (2013). Modernity of Tradition: Uzbek Textile Culture Today. Waxmann Verlag. str. 115. ISBN 978-3-8309-7906-7.
  3. ^ Lovell-Hoare, Sophie; Lovell-Hoare, Max (8. 7. 2013). Uzbekistan. Bradt Travel Guides. str. 117. ISBN 978-1-84162-461-7.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]