Tufahija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tufahija

Tufahija, (arapski: تفاح tuffàh - jabuka) bosanska nacionalna slastica porijeklom iz Perzije. U Bosnu i Hercegovinu je najvjerovatnije došla sa Osmanlijama. Tufahija označava slatko jelo od kuhanih jabuka čvršće konzistencije filovanih finom kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, ukrašeno šlag-pjenom i višnjom na samom vrhu (alternativa: džem od kajsija ili neki drugi).

Priprema[uredi | uredi izvor]

Ogule se jabuke, izvade košpice i skuhaju u slatkoj vodi uz dodatak limuna. Umuti se maslac, dodaju mljeveni bademi ili orasi, malo mljevene kahve i umućeno bjelance, te malo slatke pavlake i od svega se napravi ujednačena masa.

Jabuke se napune filom. Preliju se šećernim sirupom (šerbetom) i ukrase šlag-pjenom, na koju se stavlja višnja ili trešnja. Tufahije se služe hladne.