Tulcea (okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tulcea (okrug) (Județul Tulcea)
okrug
Simbol
Država  Rumunija
Graniči sa Ukrajina (Odeska oblast)
Brăila
Constanța
Galați
Glavni grad Tulcea
Površina 8,499 km2
Stanovništvo 201,462[1]
Gustoća 24 /km2 
Vremenska zona EET (UTC+2)
 - ljeto EEST (UTC+3)
Pozivni broj +40 240 ili +40 340
ISO 3166 RO-TL
www.prefecturatulcea.ro/

Tulcea (rumunski: Județul Tulcea) je jedan od 41 okruga Rumunije. Nalazi se na istoku države, unutar historijske regije Dobrudže. Prostire se na površini od 8.499 km2 i 4. je najveći okrug u državi. Prema podacima od 31. 10. 2011. godine u njemu je živjelo 201.462 stanovnika i nakon okruga Covasna okrug je sa najmanjim brojem stanovnika. Prosječna gustina iznosi 24 stanovnika po km2 što je znatno ispod nacionalnog prosjeka.

Glavni i najveći grad je Tulcea.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Najznačajnija karakteristika reljefa je delta Dunava koja zauzima oko trećine cijele površine okruga i nalazi se u njegovom sjeveroistočnom dijelu. Delta ima tri glavna rukavca: rukavac Sulina u sredini (jedini kojim mogu ploviti veliki brodovi), ogranak Chilia na sjeveru (granica s Ukrajinom) i ogranak Sfântu Gheorghe na jugu.

Na jugoistoku okruga postoje dvije lagune: jezero Razelm i jezero Sinoe. U delti Dunava i na jugu, u području između rukavca Sfântu Gheorghe i jezera Razelm - postoji bezbroj kanala i malih jezera. Čitav prostor uvršten je na UNESCO-ov spisak mjesta svjetske baštine i rezervata biosfere.

Rijeka Dunav teče zapadnom i sjevernom granicom okruga. Na zapadu se nalazi ogranak Măcin koji teče oko istočne strane ostrva Velika Braila. Od Smârdana (na suprotnoj strani Brăile) do Pătlăgeanca (blizu Tulcea), Dunav ima samo jedan veliki tok, oko kojega je ogroman broj jezera i mali kanal.

U središnjem dijelu okruga nalaze se visoravni Casincea i planine Măcin - ostaci prahistorijskog planinskog lanca (starijeg od 400 miliona godina), čija je najveća visina oko 400 m.

Graniči sa sljedećim rumunskim okruzima: Brăila na zapadu, Galați na sjeverozapadu i okrugom Constanța na jugu. S ukrajinskom Odeškom oblasti graniči na sjeveru.

Demografija[uredi | uredi izvor]

Prema popisu stanovništva Rumunije zaključno sa 31. 10. 2011. u Okrugu je živjelo 201.462 stanovnika što je prosječna gustina od 24 stanovnika po km2.

Etnički sastav stanovništva bio je sljedeći:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Popis stanovništva u Rumuniji (2011)" (PDF). web.archive.org (arhivirano s www.alba.insse.ro). Okružna komisija za popis. Arhivirano s originala 18. 4. 2013. Pristupljeno 8. 11. 2019.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]