Turbe Semiz-ali paše

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Semiz Ali-pašino turbe predstavlja objekat memorijalne arhitekture Bosne i Hercegovine i nalazi se u Prači, općina Pale-Prača. Proglašeno je, zajedno sa istoimenom džamijom i haremom za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nacionalni spomenik se nalazi u središtu naselja Prača, u blizini nekadašnje željezničke stanice.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prema predaji među lokalnom stanovništvu, turbe nosi naziv po Semiz-ali paši, velikom veziru osmanskog carstva od 1561-1565. godine, koji je rodom iz Prače. U turbetu su pokopani utemeljitelj džamije i njegova žena i dijete. Utemeljitelj bio je neki Husein-paša. Tačna godina izgradnje turbeta nije poznata. Najstariji nišani u haremu džamije potječu s kraja XVI. stoljeća, tako da je i turbe iz istog perioda.

Za vrijeme fašističke okupacije u II. svjetskome ratu turbe je korišteno kao bunker za njemačku posadu, a kasnije su ga četnici zapalili zajedno sa džamijom. Nakon II. svjetskoga rata džamija je potpuno obnovljena. Godine 1992. objekt džamije je miniran i potpuno uništen, a turbe je sačuvano, mada oskrnavljeno. Džamija je obnovljena 2008. godine.

Opis[uredi | uredi izvor]

Turbe pripada tipu zatvorenih turbeta sa kupolom. Osnova turbeta je šestougaonik čije su vanjske stranice duljine približno 4,00 metra. Unutrašnja širina stranica iznosi oko 2,80 metara. Širina turbeta u sredini iznosi 5,60 metara. Zidovi su urađeni od pritesanih komada krečnjaka u krečnom malteru. Objekt je izvorno bio omalterisan i okrečen i sa vanjske i sa unutrašnje strane. Prijelazi između nosivih zidova i kupole su riješeni pandatifima gdje šestougaona osnova turbeta prelazi u dvanaestougaoni tambur visine 1,05 metara. Nad tamburom se nalazi kupola zidana sedrom i pokrivena bakarnim limom. Ranije je kupola bila pokrivena olovnim limom koji je polovicom XIX. stoljeća skinut i umjesto njega postavljen je krov od dasaka. Visina kupole iznosi 2,40 metara, a njezina debljina, u prosjeku, 44 cm.

Na vrhu zida, na visini od 4,72 metra, nalazi se kameni profilirani vijenac visine 40 cm. Ukupna visina turbeta zajedno sa kupolom iznosi oko 7,20 metara.

Harem oko turbeta[uredi | uredi izvor]

Uz džamiju i turbe postoji nekoliko nadgrobnika, među kojima se ističu dva – sa natpisima iz 1591. godine. Nad dva sarkofaga od zelenog kamena i nišanima od mermera sa sve četiri strane isklesani su natpisi u prozi na arapskome jeziku. Natpis je smješten u osam kvadratičnih polja, pismo – dželi nesh. Natpisi glase:

Umrli i upokojeni Husejin, sin Salihov. Umro u mjesecu redžebu 999. godine (1591).

Umrla i upokojena Sakina, kći Mustafina. Umrla u blagoslovljenom mjesecu redžebu 999. godine (1591).

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • DERVIŠ TAFRO, SPASAVALAČKI RADOVI NA TURBETU U PRAČI I MALKOČEVOM TURBETU U DONJEM KOPČIĆU
  • Tafro, Naše starine br. II, Sarajevo, 1954.
  • Mehmed Mujezinović, Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga II – Istočna i centralna Bosna, Sarajevo Publishing, 1998.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Turbe Semiz-ali paše". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 10. 2016.