Turbeta Sijerčić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Turbeta Sijerčića predstavljaju objekte memorijalne arhitekture Bosne i Hercegovine. Dva turbeta, turbe Sinan-beg Sijerčića i turbe oca i sina Sijerčić, u naselju Sijerčić, općina Ustiprača, proglašena su za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1]


Lokacija[uredi | uredi izvor]

Selo Sijerčići se nalazi u blizini grada Goražde. Turbeta su smještena na lijevoj strani puta koji se iz naselja Jabuka spušta prema Goraždu.

Gornje turbe[uredi | uredi izvor]

U Gornjem turbetu sahranjen je Sinan-beg Sijerčić, osnivač džamije u Goraždu. Gornje turbe ima šestougaonu osnovu i urađeno je uglavnom od krečnjaka. Dimenzije stranica turbeta iznose približno 2,80 metara, a debljina zidova iznosi oko 60 cm. Ulazna vrata su pravougaona i završavaju se u vidu polukružnog luka. Lijevo od ulaznih vrata nalaze se tri naizmjenično poredana prozorska otvora: dva uska (nalik na puškarnice) i jedan širi, završen polukubetom. Visina prozora je 50 cm, a širina 30 cm. Na prozorima su stajali demiri od kovanog gvožđa. Pokriveno je drvenom krovnom konstrukcijom preko koje je lim. Na turbetu nema nikakvih natpisa.

Donje turbe[uredi | uredi izvor]

U Donjem turbetu su sahranjeni, takođe Sijerčići, otac i sin. Turbe ima šestougaonu osnovu i pokriveno je drvenim krovom sa limom kao krovnim pokrivačem. Izvorni pokrivač bila je šindra. Ispod krova se nalazila slijepa kupola zidana sedrom i omalterisana. Dimenzije stranica turbeta iznose približno 2,80 metara. Debljina zidova iznosi prosječno 70 cm.

Ulaz u turbe ima dimenzije: 0,80 x 1,40 metara. Ulazna vrata imaju završetak u vidu segmentnog luka. Dovratnici su izvedeni iz jednog komada kamena debljine 25 i visine oko 100 cm. Nadvratnik predstavlja segmentni luk sastavljen od tri elementa. Na turbetu lijevo od ulaznih vrata, nalaze se tri prozorska otvora - dva uska (nalik na puškarnice) i jedan širi, završen polukubetom. Ovo turbe je više od Gornjeg i ima strmiji krov.

Harem oko turbeta[uredi | uredi izvor]

U haremu oko turbeta nalazi se tridesetak manjih nišana, većinom urađenih od lokalnog kamena pješčara, tzv. miljevine. Na dva nišana (jedan je ženski sa djevojačkom kapom), isklesano je:

Nema boga osim Boga, Muhamed je Božiji Poslanik.

Na trećem nišanu, izrađenom od miljevine, koji pripada Ebu-Bekir baši Sijerčiću, isklesan je natpis:

Umrli Ebu Bekir baša, sin Sinan-baše Sijerčića (Siyerce-zade), neka je na njih milost Božija. Godina 1242. H." (1826/27).


Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Mehmed Mujezinović, Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga II – Istočna i centralna Bosna, Sarajevo Publishing, 1998.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Turbeta Sijerčića". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017.