Turbeta na Alifakovcu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Turbeta na Alifakovcu nalaze se u sarajevskom groblju Alifakovac koje je proglašeno za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1].

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Groblje Alifakovac je locirano na uzvišenju na lijevoj obali rijeke Miljacke, iznad Šeher-ćehajinog mosta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na Alifakovcu nalazi se više od pet stotina nadgrobnih spomenika, od kojih je više od dvije stotine bilo sa epitafima. To su stari nišani različitih oblika na temelju kojih se može zaključiti kojem vremenskom razdoblju pripadaju, kao i društveni stalež umrlog. Najstariji datirani nišan je iz 1751. godine, međutim, u groblju postoje stariji nedatirani nišani. Najstariji nišani za koje se pretpostavlja da su iz 15. i 16. stoljeća predstavljaju prijelazni oblik sa srednjovjekovnog nadgrobnog spomenika stećka na oblik nišana. [1].

Sarajevski kadija Ahmet-efendija Jahjapašić 1780. godine podigao je svojem rano preminulom četrnaestogodišnjem sinu Muhamedu turbe na groblju Alifakovac. Nad njegovim grobom su dva nišana, obla, bez turbana, a na uzglavnom nišanu je bio natpis u stihovima iz 1780. godine kojeg je napisao sarajevski pjesnik Mehmed Mejlija. [2]

Iste godine kadija podigao je još jedno turbe, u znak poštovanja prema veziru Jusuf-paši Ćupriliću, koji je, nakon što su ga osmanske vlasti osudile na smrt, pobjegao i došao u Sarajevo, gdje je anonimno živio do smrti 1747. godine. U ovom turbetu je bio manji uzglavni nišan sa turbanom bez natpisa. [1].

Turbeta su do početka Prvog svjetskog rata bila pokrivena olovom, kada su ih skinuli za potrebe austrougarske vojske. Godine 1947. turbeta su prekrivena pocinčanim limom koji je danas u veoma lošem stanju. Turbeta zauzimaju središnje mjesto na groblju.

Opis[uredi | uredi izvor]

To su dva otvorena potkupolna turbeta. U oba turbeta se nalazi po jedan grob označen santračem.

Turbeta su slična i sastoje se od postolja, četiri kamena stupa, tambura i kupole. Postolja su kvadratnog oblika sa stranicama od 3,20 m i visine 0,50 m. Izrađena su od klesanih kamenih ploča vezanih željeznim sponama. Na postolju se na četiri ugla nalaze četiri kamena stupa kružnog presjeka, čiji promjer iznosi oko 0,30 m, koji nose lukove i kupole. Kroz kapitele stupova prolaze željezne zatege. Lukovi su prelomljeni a vrh luka je visok 1,32 m. Lukovi povezuju stupove na sve četiri strane. Lukovi nose osmostrani tambur, visine 1,30 m, prekriven pocinčanim limom, i kupolu.

Turbeta su u lošem građevinskom stanju i prijeti im urušavanje

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Mehmed Mujezinović, "Kulturno naslijeđe", Sarajevo –Publishing, 3. izdanje, str. 61 – 65, 1998. -Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga 3

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Turbeta na Alifakovcu" (PDF). Komisija za nacionalne spomenike. Arhivirano s originala (PDF), 15. 11. 2017. Pristupljeno 9. 2. 2017. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "MEHMED MUJEZINOVIĆ: EPIGRAFIKA I KALIGRAFIJA PJESNIKA MEHMEDA MEJLIJE" (PDF). Pristupljeno 9. 2. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)