Turbeta u Kotor-Varoši

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Turbeta u Kotor-Varoši, u Večićima, općina Kotor-Varoš, Bosna i Hercegovina, zajedno sa nekropolom stećaka u Kotor-Varoši, proglašeni su za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Večići se nalaze oko 10 km jugoistočno od Kotor-Varoši na jugoistočnom obodu Velikog polja, zaravni između Osmače i Čemernice na zapadu i Uzlomca i Borje na istoku. Kroz njega, jednim dijelom teče rijeka Vrbanja.

Nekropola stećaka nalazi se na brežuljku Trzan, odnosno lokalitetu Crkvište, gdje je sa južne strane i jedno turbe. Drugo turbe se nalazi istočno od prvog, uz samu rijeku Cvrčku, na udaljenosti od nekih 150 m zračne linije, dok se treće turbe nalazi u centru naselja Večići.

Historija[uredi | uredi izvor]

Između Kotor-Varoši i Večića nalazi se srednjovjekovni grad Kotor, malo uvučen u brda, blizu doline Vrbanje i puta. Blizina grada Kotora, nekropola sa stećcima, toponimija i kasnije kultne građevine iz osmanskog perioda, izdvajaju naselje u Večićima kao staro srednjovjekovno naselje. Na Glavici, na lokalitetu Trzan, Šefik Bešlagić 1971. je registrovao 80 stećaka. Tu su i tri turbeta i nova džamija. Kompleks završava na sjevernom dnu padine mezarjem.

Toponim Trzan (Trzna) je staroslavenskog porijekla. Etnolozi i historičari utvrdili su da se obično radi o zajedničkom seoskom zemljištu, u naselju (selu) ili pored njega.

Nema podataka kada su turbeta u Večićima podignuta. Sačuvano je narodno predanje po kome turbeta pripadaju trojici braće koji su se borili u vojsci Osmanlijske imperije i poginuli u bici kod Kotor-Varoši (XVI stoljeće). Narodno predanje govori o onim koji počivaju u turbetima kao o dobrim ljudima, vjerojatno se radilo o dervišima. Legenda kaže da su svoje glave, nakon pogibije, nosili pod mišicama i gdje su pali tu su i ukopani i podignuta su im turbeta. [1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Turbeta poredana su skoro pravolinijski jedno naspram drugog. Nekoliko puta su u histroji stradala, ali uvijek su ih mještani naselja Večići obnavljali. U ratu u Bosni i Hercegovini 1992.– 1995. godine turbeta su u cjelini bila porušena i 1998./99. godine lokalno stanovništvo ih je saniralo.

Prije toga su bila obnavljana pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je krovni pokrov od crijepa zamijenjen limenim, a zamijenjen je i graditeljski materijal od koga su izvorno bila napravljena (standardna opeka umjesto čerpića). Tim intervencijama se izgubio njihov autentični izgled.

Sva tri turbeta su prizemni, skoro kvadratni objekti dimenzija 5,50x5,30 m, pokriveni četverostrešnim krovom. Turbe na Trzanu je nešto drugačije od ostala dva jer sa prednje strane ima mali trijem širine 1,20 m. Krovna konstrukcija se oslanja na tri okrugla betonska stupa. Debljine zidova iznose 27-30 cm. Ulazi u turbeta nalaze se sa sjeverne strane. Unutra se nalazi po jedan kabur (nadgrobnik), s tim što se u prvom turbetu nalazi drveni kabur, dok je u ostala dva, grobno mjesto naglašeno bijelim kamenim zidićem debljine 12 cm. Uzglavlje je u ovom slučaju nešto uzdignutije i šire sa prostorom za paljenje svijeće. Dužina kabura iznosi 2,98 m, dok je širina 1,04 m.

Turbeta u Večićima su u dobrom graditeljskom stanju.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. STEĆCI, KATALOŠKO-TOPOGRAFSKI PREGLED
  • Mehmed Mujezinović, "Kulturno naslijeđe", Sarajevo –Publishing, 3. izdanje, str. 61 – 65, 1998. -Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga 3

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Turbeta u Kotor-Varoši" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 12. 9. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]