Turski moreuzi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bosfor (crveno), Dardaneli (žuto) i Mramorno more između njih čine tzv. Turske moreuze

Turski moreuzi (turski: Türk Boğazları) je termin koji se koristi za strateški važne i međunarodno značajne vodene puteve koji se nalaze u sjeverozapadnoj Turskoj.

Ovi moreuzi povezuju Crno more na sjeveroistoku sa Egejskim morem na jugozapadu. Sastoje se od Bosfora, Dardanela i Mramornog mora, moreuza pod turskim suverenitetom i režimom međunarodnih voda. Moreuzi se tradicionalno smatraju kao prirodna graniza između dva kontinenta: Evrope i Azije.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kao pomorski plovni put, Turski moreuz povezuje različita mora duž istočnog Mediterana, Balkana, Bliskog Istoka i Zapadne Evroazije. Naime, ovaj moreuz povezuje Crno more sa Egejskim i Sredozemnim morem kao i Atlantski okean preko kao Gibraltarskog moreuza i Indijski okean preko Sueskog kanala.

Turski moreuzi se sastoje od slijedećih plovnih puteva:

  • Bosfora, također nazivanog i Istanbulski moreuz, moreuza dugog oko 30 km i samo 700 m širine. Bosfor spaja Mramorno more sa Crnim morem na sjeveru. Bosfor dijeli grad Istanbul na dva dijela, evropski i azijski čime ga čini jedinstvenim gradom na svijetu koji se prostire na dva kontinenta. Također je dio granice koja razdvaja evropski dio od azijskog dijela Turske. Obale Bosfora su spojene s tri viseća mosta (Most šehida 15. jula, Most sultana Mehmeda Osvajača i Mosta sultana Selima I), podvodnim željezničkim tunelom Marmaray a odnedavno i podvodnim cestovnim tunelom Euroazija, službeno otvorenim za upotrebu 20. decembra 2016. godine.