Tvrđava Sisak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tvrđava Sisak ili Stari grad Sisak je nizijska utvrda na rubu grada Siska u Sisačko-moslavačkoj županiji, Republika Hrvatska.

Nalazi se blizu ušća rijeke Kupe u Savu, pa je djelimično prirodno zaštićena vodom. U tlocrtu je trougaonog oblika, s tri masivne okrugle kule na krajevima i ravnim zidovima duljine preko 30 metara, koji ih spajaju. Kule su prekrivene kružnim stožastim krovom.

Tvrđavu je u 16. vijeku na svom posjedu dao sagraditi Kaptol zagrebački, a do danas se ona sačuvala u relativno dobrom stanju. Sagrađena je između 1544. i 1550. godine, kako bi služila za odbranu hrvatske teritorije od stalnih osmanlijskih prodora. Kada je 1591. Hasan-paša Predojević postao bosanski beglerbeg, preduzeo je nekoliko vojnih pohoda na sisačko područje. Dana 22. juna 1593. kod tvrđave je došlo do velike bitke u kojoj su hrvatsko-slovensko-austrijske snage porazile Predojevićeve osmanlijske trupe, a sam Hasan-paša izgubio život.

Tvrđava je tokom bitaka u narednim vijekovima više puta oštećena i opravljana. Nakon 17. vijeka nekoliko je puta promijenila posjednike. Za vrijeme Drugog svjetskog rata pogođena je granatama i jedan njen dio je teško oštećen, osobito zapadna kula. Od 1951. godine u prostorima sisačkog starog grada nalazi se novoosnovani Gradski muzej. Danas on posjeduje arheološki, etnografski, kulturno-historijski, numizmatički i galerijski odsjek.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]