Type 2 Ho-I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovom članku je neophodan prijevod sa srpskog na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce Wikipedije na tom jeziku, premjestite ga na odgovarajući projekt. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičkih projekata.
NotCommons-emblem-copyrighted.svg Sporno je da li ovaj članak poštuje autorska prava
u skladu s politikom Wikipedije u vezi s radovima u javnom domenu i GFDL licencom. Za više informacija pogledajte stranicu za razgovor.
Type 2 Ho-I
Type 2 Ho-I gun tank.jpg
Svojstva
Posada 5
Dužina 5.73 m
Širina 2.33 m
Visina 2.58 m
Težina 16.1 tona
Oklop i naoružanje
Oklop 12-50 mm
Osnovno naoružanje 75 mm top
Sekundarno naoružanje 1x mitraljez 7.7 mm
Pokretljivost
Pogon Mitsubishi Type 100 diesel
240 KS
Suspenzija torzijske poluge
Brzina na cesti 44 km/h
Domet 100 km

Type 2 Ho-I je bio japanski tenk za podršku iz perioda Drugog svjetskog rata.Po konceptu sličan ranim verzijama njemačkog tenka Panzer IV, konstruiran je kao samohodna haubica za blisku vatrenu podršku za standardne japanske srednje tenkove, s dodatnom vatrenom moći za uništavanje neprijateljskih protivtenkovskih fortifikacija.

Radovi na konstruiranju ovog tenka započeti su 1937., nakon iskustva u Mandžuriji, gdje su Japanci zaključili da bi oklopno vozilo sa snažnim oružjem bilo vrlo korisno protiv utvrđenih neprijateljskih položaja - kakvi su bili bunkeri. Standardni tenkovski topovi kalibra 47 i 57 mm pokazali su se kao neučinkoviti za ovaj zadatak. Pošto je vozilo moralo pratiti ostatak oklopne formacije, Japanci su radove započeli tako što su brdski top Type 41 kalibra 75 mm montirali na šasiju srednjeg tenka Chi-Ha. Modifikacija brdskog topa, poznata pod oznakom Type 99 (tenkovski top 75 mm) završena je 1940. Nakon početka Drugog svjetskog rata, Japanci se ubrzo sreću sa američkim tenkovima M4 Sherman , s kojima su se jedva nosili. Shodno tome, taktičko tehnički zahtjevi koji se stavljeni pred novoprojektovanu tenk su izmijenjeni, kako bi tenk imao ulogu i lovca tenkova.

Osnovno naoružanje tenka bio je tenkovski top kalibra 75 mm, dok je sekundarno naoružanje činio jedan mitraljez kalibra 7,7 mm, ugrađen u tijelo tenka. Kratkocijevni top se nalazio u dvočlanoj kupoli.

Proizvodnja tenka bila je otežana nedostatkom materijala, kao i bombardiranjima japanskih tvornica. Svih trideset tenkova je proizvedeno konverzijom postojećih šasija tenkova Type 97 Chi-Ha . Micubišija tvornica u Tokiju nije mogla uspostaviti serijsku proizvodnju tenkova do kraja 1944., kada je došlo do otkazivanja programa. Proizvedeni tenkovi su ostali na teritoriju Japana, gdje su trebali sudjelovati u obrani od očekivane savezničke invazije. Kako je do kapitulacije Japana došlo prije invazije, to tenkovi Type 2 Ho-I nisu nikada doživjeli svoje vatreno krštenje.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]