Učenik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Učenik je prvenstveno osoba upisana u školu ili drugu obrazovnu ustanovu.[1]

Učenici bosanskohercegovačkih srednjih škola:
Učesnici Ljetne škole Pokreta "Nauku mladima", u Jezeru kod Jajca, 1989.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, većini zemalja Komonvelta i Evropa, izraz "učenik" označava one koji su upisani u srednje škole; oni koji su upisani u osnovne škole zovu se „đaci" ili školarci.[2]

Učenici različitih nacionalnosti u međunarodnoj školi u Šangaju, Kina, 2017. Škola nema školsku uniformu
Tajvanske učenice tokom japanske vladavine, 1927.

U Bosni i Hercegovini, uobičajeno je da učenicima označavalju osnovnoškolci (1. do 9. razreda) i srednjokolci, uključujuči i gimnazijalce i stručne škole (od 1. do 3., odnosno 4. razreda).

Njemačka[uredi | uredi izvor]

Za razliku od student, u Njemačkoj postoje različiti termini za učenike škole, u zavisnosti od toga koju vrstu škole učenik pohađa. Opšti izraz za osobu koja ide u školu je učenik (Schüler) ili učenica (Schülerin). Prve četiri (u nekim saveznim posjedima šest) godine počinju u osnovnoj školi ili Grundschule. Zatim završavaju srednju školu pod nazivom Gimnazija, koja je univerzitetska pripremna škola. Učenici koji pohađaju ovu školu zovu se „Gymnasiasten“, dok se oni koji pohađaju druge škole nazivaju „Hauptschüler“ ili „Realschüler“.

Irska[uredi | uredi izvor]

U Irskoj, učenici zvanično počinju sa osnovnom školom koja se sastoji od osam godina: mlađi uzrast, stariji uzrast, prvi razred do šesti razred (uzrasta od 5-11 godina). Nakon osnovne škole, učenici prelaze na nivo srednje škole. Ovdje prvo ulaze u juniorski ciklus, koji se sastoji od prve do treće godine (od 11 do 14 godina). Na kraju treće godine, svi moraju polagati obavezni državni ispit koji se zove Junior Certificate. Nakon treće godine, učenici imaju opciju da polažu "prijelaznu godinu" ili četvrtu godinu (obično u dobi od 15 do 16 godina). U prelaznoj godini učenici prave pauzu od redovne nastave, kako bi se bavili drugim aktivnostima koje pomažu u promociji njihovog ličnog, društvenog, stručnog i obrazovnog razvoja i pripremaju ih za njihovu ulogu autonomnih, participativnih i odgovornih članova društva. Također pruža most koji omogućava učenicima da pređu sa više zavisnog tipa učenja povezanog sa Junior Cert-om. u nezavisnije okruženje za učenje povezano sa višim ciklusom.

Ujedinjeno Kraljevstvo[uredi | uredi izvor]

U Engleskoj i Velsu, osnovna škola počinje sa izbornom "jasličkom" godinom (bilo u snovnoj školi ili u privatnom vrtiću), nakon čega slijedi prijem, a zatim prelazi na "prvu godinu, drugu godinu " i tako dalje do "šeste godine" (sve u osnovnoj školi.) U državnim školama, djeca se upisuju u srednju školu kada imaju 11-12 godina u onome što se nekada zvalo "prvi razred", a sada je poznato kao "sedma godina ". Oni idu do 11. godine (ranije "peti razred"), a zatim se pridružuju šestom razredu, bilo u istoj školi ili u posebnom koledž za šesti razred. Učenik koji ulazi u privatnu školu koja se plaća (obično u dobi od 13 godina) pridružio bi se "trećem razredu", što je ekvivalentno 9. godini. Mnoge škole imaju alternativni naziv za prve godine, neke s pogrdnom osnovom, ali u drugima se ponašaju samo kao opis – na primjer "školjke" (nepogrdno) ili "grubs" (pogrdno).

U Sjevernoj Irskoj i Škotskoj je vrlo slično, ali sa nekim razlikama. Učenici kreću u jaslice ili prijemni uzrast od 3 do 4 godine, a zatim kreću u osnovnu školu u "P1" (P znači osnovna) ili 1. razred. Zatim nastavljaju osnovnu školu do "P7" ili 7. godine. Nakon toga kreću u srednju školu sa 11 godina, to se zove "1. godina" ili 8. godina u Sjevernoj Irskoj, ili "S1" u Škotskoj. Oni nastavljaju srednju školu do 16. godine u "5. godini", 12. godini ili "S5", a onda je izbor pojedinačnog učenika da odluči da nastavi školovanje i (u Sjevernoj Irskoj) pohađa AS nivoe (poznate kao "donja šesta"), a zatim sledeće godine da uradite A nivoe (poznato kao "gornja šesta").[3]

Sjedinjene Američke Države[uredi | uredi izvor]

U Sjedinjenim Državama, prva zvanična godina školovanja naziva se kindergarten, zbog čega se učenici nazivaju vrtićiarima. Obdanište je opciono u većini država, ali mali broj učenika preskoči ovaj nivo. Preddječiji vrtić, također poznat kao "predškolski" (i ponekad skraćen na "Pre-K") postaje standard obrazovanja jer akademska očekivanja za najmlađe učenike i dalje rastu. Mnoge javne škole nude programe za predškolski uzrast. {{multiple image | width = 200 | direction = vertical | image1=Bookstore at Tulane University, Uptown New Orleans, August 2009.jpg | alt1=2 | image2=NOLA Experience - Tulane University Students and Teacher with Cannon, New Orleans, 2009.jpg | alt2=3 | image3=Move In-Day 2011, Tulane University, Uptown New Orleans.jpg | alt3=4 | footer = Studenti sa Tulane University [[SAD): u svojoj knjižari [gornja fotografija], na fotografiji razreda (sa njihovim učiteljem koji sjedi krajnje desno) [srednja fotografija] i ulaskom u razred [donja fotografija] }}

U Sjedinjenim Državama postoji 12 godina obaveznog školovanja. Prvih osam se pominje isključivo brojevima (npr. 1. razred, 5. razred) tako da se učenici mogu nazivati učenicima 1. razreda, 5. razreda, a onda se jednom u srednjoj školi nazivaju učenicima 6., 7., 8. razreda. Po ulasku u srednju školu, razredi od 9. do 12. također imaju alternativne nazive za učenike, odnosno brucoš, drugi učenik, mlađi i stariji. O stvarnim odjeljenjima koji nivoi razreda pripadaju kojem odjeljenju (bilo da je osnovna, srednja, niža srednja ili srednja škola) je stvar koju odlučuju državne ili lokalne nadležnosti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Student | Definition of Student by Oxford Dictionary on Lexico.com also meaning of Student". Lexico Dictionaries | English (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 16. 4. 2021. Pristupljeno 2020-08-11.
  2. ^ "STUDENT | definition in the Cambridge English Dictionary". Cambridge Dictionary. Cambridge University Press. Pristupljeno 9 April 2020.
  3. ^ "'Studentification': a guide to opportunities, challenges and practice" (PDF). 11 July 2009. Arhivirano s originala (PDF), 11 July 2009.