UNITIC-ove zgrade

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
UNITIC poslovno upravne zgrade
UNITIC-ove zgrade nalazi se u Sarajevo
UNITIC-ove zgrade
Lokacija u Sarajevu
Bivši naziviUNIS-ovi tornjevi
Alternativna imenaMomo i Uzeir
Opće informacije
LokacijaSarajevo, Bosna i Hercegovina
AdresaFra Andjela Zvizdovica
Koordinate43°51′25″N 18°24′21″E / 43.856925°N 18.405784°E / 43.856925; 18.405784
Otvaranje1986.
Dizajn i konstrukcija
ArhitektIvan Štraus

UNITIC poslovno upravne zgrade (prije UNIS-ovi tornjevi) se nalaze u ulici Fra Anđela Zvizdovića 1 u Sarajevu, a izgrađeni su 1986. godine po projektu arhitekte Ivana Štrausa. Visoki su 97 metara.[1] U principu objekat podrazumjeva dva povezana blizanca nebodera od 25 spratova koji reflektiraju arhitektonski trend savremenog bosanskohercegovačkog graditeljstva. Osnovna struktura je betonska, a volumen je obavijen staklenom opnom termo reflektujućeg stakla. Unisovi tornjevi su u vrijeme svoje izgradnje imali najsavremeniju sistemsku opremu, uključujući i automatski sistem za gašenje požara sa rezervoarima vode na krovovima.

O imenu[uredi | uredi izvor]

U narodnom govoru tornjevi su bili poznati kao "Momo i Uzeir", narodni likovi iz popularnog zabavno-humorističkog programa "Cik-cak" Radio Sarajevo. U Sarajevu se uglavnom špekuliralo, koji je od tornjeva Momo, a koji Uzeir, no cilj koji je stajao iza svega bilo je pokazati da smo, usprkos razlikama, svi isti baš kao i ta dva nebodera u centru Sarajeva. Vizuelna sličnost i nemogućnost razlikovanja tornjeva blizanaca naglašavala je kulturnu raznolikost i ravnopravnost kao osnovnu arhitektonsku kvalitetu projekta.

Oštećenja i rekonstrukcija[uredi | uredi izvor]

Dva blizanca su teško oštećena u ratu nakon što su granatirani od strane položaja JNA a potom i VRS-a koje je izazvalo masivni požar, a koji je sagorio sve osim osnovne betonske strukture zgrade. Sistem za gašenje požara na žalost nije radio pošto je rezervoar vode koji se nalazio na krovu bio ispražnjen da bi se potkrijepile potrebe vode lokalnog stanovništva. Neboderi su danas potpuno renovirani.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]