U susret Zadužbini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
U susret Zadužbini
Zaštitni omot za prvo izdanje
AutorIsaac Asimov
Originalni nazivForward the Foundation
Dizajn koricaBob Larkin[1]
DržavaSAD
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačDoubleday
Datum izdanjaApril 1993
Vrsta koricaTvrde i meke korice
Broj stranica417
ISBN broj0-385-24793-1

U susret Zadužbini (engleski: Forward the Foundation) je roman američkog pisca Isaaca Asimova, objavljen posthumno 1993. To je drugi od dva prethodnika serije Zadužbina. Napisan je u formatu sličnom onom iz originalne knjige, Zadužbina, sastavljena od poglavlja sa dugim intervalima između, iako se U susret Zadužbini odvija unutar samo jednog života. Obje knjige (prethodnika) su prvo objavljene kao samostalne kratke priče u naučnofantastičnim časopisima.

Paralele između Harija Seldona i Asimova koje se nalaze u ovoj knjizi — posljednjoj koju je Asimov napisao prije smrti — i fokus na Harija Seldona dok on stari i umire, jačaju ideju da je Asimov Seldona smatrao svojim književnim alter egom. Kritičari kao što su Josh Wimmer i Alasdair Wilkins smatrali su mnoga mišljenja i stavove koje je Seldon iznio u ovoj knjizi autobiografskim. Stoga, kažu, detaljno čitanje U susret Zadužbini može baciti svjetlo na Asimovljeve unutrašnje misli na kraju njegovog života.[2]

Kao i druga prethodna naučnofantastična Asimovljeva djela, knjiga je postigla komercijalni uspjeh, postavši bestseler New York Times-a.[2]

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

"U susret Zadužbini" nastavlja hroniku života Harija Seldona, prvi put započetu u Preludij za Zadužbinu. Radnja se odvija na Trantoru, a počinje osam godina nakon događaja opisanih u romanu "Preludij za Zadužbinu". Ona opisuje kako Seldon razvija svoju teoriju psihohistorije od hipotetičkog koncepta do praktične primjene, i njenu primjenu u Seldonovom planu.

U posljednjim godinama vladavine cara Kleona I, Seldona je u svijet galaktičke politike odvukla zabrinutost Yuga Amaryla za Seldonovog prijatelja Eta Demerzela, poznatog samo Seldonu i Dorsu Venabiliju kao R. Daneel Olivaw. Nova politička frakcija prijeti Demerzelu, a posljedično i sudbini Galaktičkog carstva. Nakon toga Demerzel odlazi s mjesta prvog ministra, nestajući da bi se pozabavio drugim stvarima u galaksiji. Kleon imenuje Seldona, pomalo nevoljnog, za novog prvog ministra. Nakon desetogodišnjeg perioda relativne tišine na Trantoru, ostaci političke frakcije iskorištavaju Trantorove greške u pokušaju državnog udara. Kao rezultat toga, car je ubijen, a vojna hunta preuzima vlast koju će vršiti katastrofalno u slijedećoj deceniji. Seldon se povlači sa svoje vladine pozicije i ponovo preuzima vodstvo projekta psihohistorije.

Seldon i drugi, posebno Yugo Amaryl, konačno razvijaju psihohistoriju do te mjere da on može pokrenuti ono što će postati poznato kao Seldonov plan, mapa puta za drastično skraćivanje vakuma između Prvog i Drugog Carstva.[3]

Seldon postepeno gubi sve one koji su mu bliski. Seldonova supruga Dors je ubijena (ili bolje rečeno uništena) u internoj zavjeri od strane ambicioznog člana Seldonove vlastite grupe. Njegov usvojeni sin Raych emigrira sa suprugom i mlađom kćerkom u Santanni, iako njegova starija kćer Wanda ostaje sa Seldonom. Kada izbije pobuna protiv Carstva, Raych šalje svoju ženu i mlađu kćer na svemrski brod, ali on ostaje da brani svoj univerzitet i biva ubijen, a svemirski brod više nikada nije viđen. Yugo Amaryl, drugi najbolji istraživač psihohistorije (poslije samog Seldona), umire u srednjim godinama, iscrpljen svojim radom. Osim svoje unuke Wande, Seldon je sam u svojoj borbi da održi projekat suočen s ubrzanim propadanjem Galaktičkog carstva i sve manjom podrškom vlade.

Ispostavilo se da je Wanda ono što Seldon naziva "mentalistom": neko ko može čitati misli i zapravo utjecati na ljude. (Seldon sumnja da je velika simpatija njenog oca Raycha podsvjesna upotreba iste moći.) Oni su u stanju da pronađu nekoliko drugih mentalista, omogućavajući Seldonu da postavi drugog čuvara za Seldonov plan. Na kraju, on izoluje Vandu i ostale kako bi u tajnosti osnovao Drugu Zadužbinu, za koju se kasnije ispostavi da se nalazi u istoj Carskoj biblioteci na Trantoru. Dok se javna Prva Zadužbina koncentriše na fizičke nauke, sakriveni psihohistoričari Druge Zadužbine će razvijati mentaliste od strane "naučnika".

Likovi[uredi | uredi izvor]

Spisak svih glavnih i sporednih likova u knjizi, po redosljedu pojavljivanja, sa kratkim opisima.

  • Hari Seldon, šef odjela za matematiku na Univerzitetu Streeling.
  • Wanda, Harijeva unuka.
  • Eto Demerzel, prvi ministar cara.
  • Yugo Amaryl psihohistoričar.
  • Laskin (Jo-Jo) Joranum demagog, sa planete Nishaya.
  • Gamol Deen Namarti, Joranumova desna ruka.
  • Dors (Venabili) Seldon, Harijeva žena.
  • Raych Seldon, Harijev usvojeni sin.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Publication: Forward the Foundation". Isfdb.org. Pristupljeno 13 February 2019.
  2. ^ a b Wilkins, Josh Wimmer and Alasdair (15. 5. 2011). "In which a great work is finally completed: Isaac Asimov's Forward the Foundation". Gizmodo (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 10. 2022.
  3. ^ Asimov, Isaac (1993). Forward the foundation. New York. ISBN 0-385-24793-1. OCLC 27267037.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

U susret Zadužbini