Idi na sadržaj

U uredu (UK)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
U uredu
Naslovni kadar
Izvorni naslovThe Office
Žanrovi
AutoriRicky Gervais
Stephen Merchant
ScenarijRicky Gervais
Stephen Merchant
RežiseriRicky Gervais
Stephen Merchant
Glumci
Uvodna tema"Handbags and Gladrags" (aranžman: Big George)
Porijeklo Ujedinjeno Kraljevstvo
Originalni jezikEngleski
Br. sezona2
Br. epizoda12 + 2 specijala (spisak epizoda)
Produkcija
Izvršni producentiAnil Gupta
Jon Plowman
ProducentAsh Atalla
MontažaNigel Williams
KinematografijaAndy Hollis
Trajanje30-ak minuta
Produkcijske kompanijeCapital United Nations Entertainment
The Identity Company
DistributerBBC Worldwide
Emitiranje
Originalna mrežaBBC Two
BBC One (specijali)
Emitiranje9. 7. 2001 – 27. 12. 2003.
Hronologija
PovezanoU uredu (SAD)
Le Bureau
HaMisrad
La Job
Os Aspones
Stromberg
Kontoret
U uredu (Indija)
Vanjski linkovi
Službeni sajt
Profil na IMDb-ju

U uredu (engleski: The Office) jest britanski sitkom u formi pseudodokumentarca koji prati svakodnevne radne aktivnosti zaposlenika ogranka Wernham Hogga, fiktivne kompanije za prodaju papira, u Sloughu. Prva epizoda prikazana je 9. jula 2001. na BBC Two. Autori, scenaristi i režiseri serije jesu Ricky Gervais i Stephen Merchant, a producent je Ash Atalla. Gervais glumi i centralnog lika serije, Davida Brenta.

Snimljene su dvije sezone s po šest epizoda, uz dvodijelni božićni specijal. Kad je prvi put prikazana na BBC-ju Two, rejtinzi su bili relativno niski, ali je otad serija postala jedan od najuspješnijih britanskih humorističkih izvoznih proizvoda. Uz međunarodno prikazivanje na BBC Worldwideu, programima kao što su BBC Prime, BBC America i BBC Canada, prodana je emiterima iz više od 80 zemalja, uključujući australijski ABC1, kanadski The Comedy Network, novozelandski TVNZ i sveazijski satelitski program Star World, baziran u Hong Kongu. U Sjedinjenim Američkim Državama prvi ju je prikazao BBC America 2003, a od 2009. do 2012. prikazivana je u okviru Adult Swima, kasnovečernjeg programskog bloka Cartoon Networka.[1]

Serija se bavi društvenom nespretnošću i neumjesnošću, trivijalnostima ljudskog ponašanja, samovažnošću i umišljenošću, frustracijom, očajem i slavom. Na glavnog lika, Davida Brenta, utjecao je Basil Fawlty, glavni lik hvaljenog BBC-jevog sitkoma Falični pansion, koga glumi John Cleese.[2] Uspjeh serije doveo je do nastanka više lokaliziranih adaptacija (zasnovanih na osnovnoj priči i temama serije) u državama širom svijeta, što je rezultiralo međunarodnom franšizom.[3]

Sažetak[uredi | uredi izvor]

Serija je u formatu pseudodokumentarca koji se bavi ogrankom Wernham Hogga, velike kompanije za prodaju papira (u kojoj je "život stacionaran"[a], koji je smješten u poslovnom parku u Sloughu (Berkshire). Slough je veći grad ovjekovječen u istoimenoj pjesmi Johna Betjemana zbog svog nedostatka privlačnosti.[b][4] Ogranak vodi generalni menadžer David Brent, a pomaže mu vođa tima i asistent regionalnom menadžeru Gareth Keenan. Većina humora u seriji potječe od Brenta, koji često pokušava postići da ga njegovi zaposlenici i nadređeni zavole, ali ti pokušaji završe sramoćenjem ili katastrofalno. Njegovi karakterni nedostaci koriste se radi komičnog efekta, uključujući brojne verbalne gafove, nesmotrene rasističke i seksističke komentare i ostale društvene netaktičnosti.

Mnogi "ljudskiji" elementi u seriji potječu od skromnog Tima Canterburyja, čiji je odnos s recepcionerkom Dawn Tinsley, koja pati od dosadnog posla, glavni (pod)zaplet. Njihovo flertovanje ubrzo prerasta u uzajamnu privlačnost, uprkos tome što je Dawn zaručena s rigidnim i djetinjastim radnikom u skladištu Leejem.

Glavne uloge[uredi | uredi izvor]

  = Glavna postava (potpisani)
  = Epizodni (4+)
  = Gosti (1–3)
Glumac/-ica Lik Pojavljivanja
Prvo Posljednje 1. sezona 2. sezona Specijali
Ricky Gervais David Brent "Downsize" "Božićni specijal, 2. dio" Glavni
Martin Freeman Tim Canterbury Glavni
Mackenzie Crook Gareth Keenan Glavni
Lucy Davis Dawn Tinsley Glavni
Stirling Gallacher Jennifer Taylor-Clarke Glavni Epizodni Gost
Oliver Chris Ricky Howard "Judgement" Glavni Ne pojavljuje se
Ralph Ineson Chris Finch "The Quiz" "Božićni specijal, 2. dio" Glavni Epizodni Gost
Patrick Baladi Neil Godwin "Merger" Ne pojavljuje se Glavni
Stacey Roca Rachel "Interview" Ne pojavljuje se Glavni Ne pojavljuje se
Elizabeth Berrington Anne "Božićni specijal, 1. dio" "Božićni specijal, 2. dio" Ne pojavljuje se Glavni

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Igra riječi u engleskom: "...(where the) life is stationery": stationEry ("papir za pisanje", razne vrste) – stationAry ("stacionaran").
  2. ^ "Come, friendly bombs and fall on Slough / It isn't fit for humans now..." ("Dođite, prijateljske bombe, i padnite na Slough, / on sada nije podesan za ljude...").

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Office comes to Adult Swim". IGN. Pristupljeno 25. 5. 2019.
  2. ^ "Fawlty Towers 40th anniversary: Britain's finest sitcom was TV's most perfectly constructed farce". The Independent. Pristupljeno 25. 5. 2019.
  3. ^ Laura Turner Garrison. "Exploring the International Franchises of The Office". Splitsider. Arhivirano s originala, 31. 7. 2016. Pristupljeno 27. 9. 2020.
  4. ^ "John Betjeman: Slough". Worlds Poetry. Arhivirano s originala, 20. 2. 2015. Pristupljeno 29. 1. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]