U zemlji krvi i meda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
In the Land of Blood and Honey
RežiserAngelina Jolie
ProducentTim Headington
Angelina Jolie
Graham King
Tim Moore
Scenarist(i)Angelina Jolie[1]
UlogeGoran Kostić
Zana Marjanović
Rade Šerbedžija
MuzikaGabriel Yared
Žanrratna drama
KinematografijaDean Semler
MontažaPatricia Rommel
ProdukcijaGK Films
DistributerFilmDistrict
Premijera
  • 23. decembar 2011. (2011-12-23) (SAD)
Trajanje127 minuta
ZemljaSjedinjene Američke Države
JezikBosanski
Srpski
Hrvatski
Engleski
Budžet$13 miliona[2]
Zarada$1,1 miliona[3]

U zemlji krvi i meda (engleski: In the Land of Blood and Honey) je ratna drama iz 2011. godine, koju je napisala, producirala i režirala Angelina Jolie, a glavne uloge tumačili Zana Marjanović, Goran Kostić i Rade Šerbedžija. Film, koji je prvo Jolieino komercijalno režisersko iskustvo, prikazuje ljubavnu priču tokom rata u Bosni i Hercegovini. Predstavljen je u SAD-u 23. decembra 2011. godine, u ograničenom teatarskom izdanju.[4]

Radnja[uredi | uredi izvor]

U Sarajevu 1992. godine, Ajla Ekmečić je bošnjačka umjetnica i živi sa sestrom koja je samohrana majka dječaka. Jedne večeri u klubu upoznaje svog dečka, policajca Danijela Vukojevića, Srbina. Zajedno uživaju u večeri, ali mnogi od posjetitelja su ubijeni, a Danijel je teško povrijeđen kada je klub uništen artiljerijskom vatrom, što je značilo početak rata u Bosni i Hercegovini.

Nekoliko mjeseci kasnije, Ajla i njena sestra Lejla spremaju se da pobjegnu iz opkoljenog grada, ali njihov kvart je okupirala Vojska Republike Srpske prije nego što su uspjeli pobjeći. Muškarce odvajaju od žena, a potom odvode na pogubljenje, dok Ajlu i još nekoliko mlađih, privlačnijih žena odvode autobusima u logor za silovanje.

U logoru vojnici upućuju žene kako će izgledati život, a zatim pitaju žene koje dužnosti mogu obavljati. Doktorica po imenu Esma volontira da obavlja medicinske usluge. Druga žena kaže da zna da šije; umjesto da iskoristi njene vještine, policajac je siluje pred drugim ženama kako bi ih demoralisao. Prije nego što drugi vojnik to učini Ajli, komandant logora je odvodi, gdje se otkriva da je on upravo Danijel.

Bivši par teško shvata veličinu svoje nevolje, posebno s obzirom na to da su međunacionalni odnosi zabranjeni, a svaki dokaz o takvoj vezi mogao bi da kompromituje i Danijela i njegovog oca Nebojšu, generala Glavnog štaba VRS . Danijel kaže Ajli da je, da bi je zaštitio od seksualnog zlostavljanja od strane drugih vojnika, rekao da je ona njegovo "lično vlasništvo". Započinju intenzivnu ljubavnu vezu, ali Ajla je duboko uznemirena užasima logora, te nakon toga čini brojne pokušaje da pobjegne, koji ne uspijevaju. Pokušaji bijega jako ljute Danijela i pojačavaju njegovu paranoju, pa često napada Ajlu zbog toga.

Danijelova jedinica je uključena u masakre etničkog čišćenja koje je Nebojša režirao, iako ove taktike malo mijenjaju situaciju na prvoj liniji fronta. Frustrirani Nebojša saznaje za Ajlu i poseban tretman prema njoj, pa kori svog sina što je bio naklonjen "neprijatelju". Danijel insistira da obavlja svoju patriotsku dužnost. U strahu od posljedica ako njihova veza bude razotkrivena, on dozvoljava Ajli da pobjegne.

Ajla se sklonila u šumu izvan grada, gdje je pronalaze bošnjačke gerilske snage, koje je vraćaju u svoj logor. U kampu se sretno ponovo sastaje sa sestrom Lejlom, iako je ta sreća kratkog vijeka kada je Lejla obavijesti da joj je beba umrla nekoliko mjeseci ranije, što je dovodi do tuge. Uz logorsku vatru, gerilci žale zbog paradoksalnog ludila rata. Lejla okrivljuje Danijela, koji je stekao slavu zbog svoje istaknutosti u opsadi među antisrpskim snagama. U ovom trenutku Ajla obavještava logor da je bila njegova zarobljenica, a gerilci smišljaju plan da se vrati u logor i glumi "krticu".

Ajla se vraća u kamp tvrdeći da je to najsigurnije mjesto za nju, navodeći zbunjenog, ali zahvalnog Danijela da obnovi njihovu vezu. Ubrzo nakon njenog povratka, vojnik u logoru, Darko, biva ubijen od improvizirane eksplozivne naprave, ostavljajući bez roditelja svoje dijete. Nebojša, saznavši za njen povratak, odmah posumnja u njenu umješanost. Dok je Danijel na prvoj liniji fronta, Nebojša posjećuje Ajlu i naređuje joj da naslika njegov portret. Dok ona slika, on kritizira "muslimansku dekadenciju" takve karijere, koja je u oštroj suprotnosti s njegovom vlastitom majkom, doživotnom radnicom na farmi koja je udovica tokom Drugog svjetskog rata. Ajla uzvrati da je njen dedo bio partizan, i da ju je kao dijete učio da su svi konstitutivni narodi Jugoslavije jednaki bez obzira na etničku pripadnost. Nebojša se nasmije na njeno zapažanje, a zatim je ostavlja samu sa vojnikom Petrom, koji je siluje.

Danijel se vraća sa prve linije i zatiče izbezumljenu Ajlu kako plače pod tušem. Vjerujući da ga je prevarila, on je napadne, ali tada vidi nedovršeni portret svog oca i zna šta se dogodilo. Danijel namami Petra na brdo iznad grada, a zatim ga ubije. Zatim se suprotstavlja ocu, koji ga napada i grdi što je osramotio porodicu, govoreći: "Tvoja majka bi se prevrnula u grobu da zna da voliš da jebeš muslimanske kurve."

Ajlu i Danijela spušta osjećaj normalnosti sve do događaja u Srebrenici. Dok se NATO snage spremaju za ofanzivu na Srbe, Nebojša saziva sastanak sa ostalim komandantima u crkvi. Danijel za dlaku izbjegava da bude ubijen zajedno sa svojim ocem kada ogromna eksplozija uništava crkvu (nejasno je da li je Ajla imala ulogu u napadu ili ne).

U vezi sa bombardovanjem, snage ARBiH istovremeno kreću u kontraofanzivu. Danijel žurno organizuje svoje trupe da zaustave njihovo napredovanje, ali srpske snage su desetkovane i većina njegovih ljudi je ubijena. Danijel se vraća u sada napušteni kamp i zatiče Ajlu kako strpljivo čeka. Vjerujući da je ona pomogla u orkestriranju napada, on je tuče, zatim puca i ubija.

Danijel luta olupinom grada koji je sada blizu oslobođenja. Možda shvativši u šta ga je rat natjerao i da je sve bilo uzalud, na ulici se rasplače. Osoblje UNPROFOR-a uhapsilo ga je ubrzo nakon toga.

Uloge[uredi | uredi izvor]

  • Goran Kostić kao Danijel Vukojević
  • Zana Marjanović kao Ajla Ekmečić
  • Vanessa Glodjo kao Lejla
  • Rade Šerbedžija kao Nebojša Vukojević
  • Feđa Štukan kao Petar
  • Nikola Đuričko kao Darko
  • Branko Đurić kao Aleksandar
  • Jelena Jovanova kao Esma
  • Alma Terzić kao Hana
  • Ermin Bravo kao Mehmet
  • Boris Ler kao Tarik
  • Goran Jevtić kao Mitar
  • Miloš Timotijević kao Durja
  • Ermin Sijamija kao Vuc
  • Džana Pinjo kao Nadja
  • Dolya Gavanski kao Maida

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Jolie signe aussi le scénario du long-métrage" Arhivirano 23. 10. 2011. na Wayback Machine. Showbizz.net. Retrieved November 23, 2011.
  2. ^ "Jolie in charge, as director and mom". USA Today. 12. 10. 2011. Pristupljeno 14. 12. 2011.
  3. ^ In the Land of Blood and Honey;BoxOfficeMojo
  4. ^ "Movie fans get glimpse of Jolie's 'Blood and Honey'". Reuters. October 21, 2011.