Ubiq

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ubiq (ISSN 1843-6087) je hrvatski književni časopis za naučnu fantastiku (naučna fantastika u daljem tekstu NF ili SF).

Povijest[uredi | uredi izvor]

Časopis je počeo izlaziti u novembru 2007. godine, kod izdavača Mentor d.o.o. iz Zagreba, a izlazi dvaput godišnje. Za razliku od Future koja prvenstveno objavlje priče stranih autora, Ubiq objavljuje priče isključivo hrvatskih autora, ali i teorijske radove. Nastao po uzoru na tradiciju hrvatskih književnih časopisa, poput Quoruma, Ubiq teži biti mjesto objave naučnofantastičnih novela, duže forme koja u domaćoj SF sceni rijetko nailazi na mjesto za objavu, te kritike SFa.

Ime časopisa dolazi od latinske riječi ubique - posvudašnji - a inspirisano je romanom Ubik Philipa K. Dicka. Za Dicka Ubik je sredstvo koje simulakrum oko nas čini realnijim, a dolazi u raznim oblicima, od spreja do jela i pila. Inicijalno, časopis se trebao zvati nazvati Ubik, međutim prava na taj naziv su prodana.

Redakcija[uredi | uredi izvor]

Glavni urednici su Aleksandar Žiljak i Tomislav Šakić. Redakciju časopisa čine Igor Marković (Rijeka), Mihaela Marija Perković (Zagreb), Davor Šišović (Pazin) i Boris Švel (Zagreb). U savjetu časopisa su dr. Tomislav Brlek (Filozofski fakultet u Zagrebu), dr. Nikica Gilić (Filozofski fakultet u Zagrebu), dr. Zoran Kravar (Filozofski fakultet u Zagrebu), Darko Macan (Zagreb), Zoran Roško (Zagreb) te dr. Darko Suvin, profesor emeritus, McGill University, Montreal (Lucca, Italija)

Do aprila 2010. izašlo je pet brojeva Ubiqa.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

ubiq.nosf.net