Ubistvo Rogera Ackroyda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ubistvo Rogera Ackroyda
AutorAgatha Christie
Originalni nazivThe Murder of Roger Ackroyd
DržavaUjedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
ŽanrKriminalistički
Vrsta djelaRoman
Datum izdanja1926.
Mjesto radnjeKing's Abbott
Glavni likHercule Poirot

Ubistvo Rogera Ackroyda (engleski: The Murder of Roger Ackroyd) jest roman Agathe Christie objavljen 1926.[1][2] s Poirotom u glavnoj ulozi.

Roman "The Murder of Roger Ackroyd" značio je prekretnicu u karijeri Agathe Christie. Objavljena šest godina poslije prvog romana o Herculeu Poirotu, odnosno prvog njenog detektivskog romana uopće, bila je to prva knjiga Agathe Christie koja je postigla velik uspjeh. Autorica je, uz pomoć Michaela Mortona, dramatizirala za pozorište, a već 1931. roman je, pod naslovom Alibi, ekraniziran i tada se lik Poirota prvi put pojavio na filmu. Britanski televizijski film potpisuju Andrew Grieve[3] kao režiser i Clive Exton kao scenarist. Obojica su prije toga već sarađivali s glumcem Davidom Suchetom, u nekoliko epizoda televizijske serije Poirot i nekoliko televizijskih filmova s istim glavnim junakom.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Slavni detektiv Hercule Poirot povukao se u mirovinu. Kupio je kuću u mjestu King's Abbot, bavi se vrtlarstvom i druži s lokalnim ljekarom dr. Sheppardom i bogatim tvorničarem Rogerom Ackroydom. Kad je htio objaviti zaruke svog posinka i nasljednika Ralpha Patona, Ackroyd je pronađen mrtav u svojoj radnoj sobi. Glavni je osumnjičenik, Paton, nestao. Budući da je u mirovini i da je ubijeni bio njegov prijatelj, Poirot ne želi istraživati slučaj, ali ga će viši inspektor Japp ipak uspjeti nagovoriti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Raine, James, CATALOGUE OF YORK MINSTER LIBRARY, pages 317-325, Cambridge University Press, str. 317–325, pristupljeno 12. 1. 2022
  2. ^ "American Tribute to Agatha Christie". home.insightbb.com. Pristupljeno 12. 1. 2022.
  3. ^ "Poirot" The Murder of Roger Ackroyd (TV Episode 2000) - IMDb, pristupljeno 12. 1. 2022

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]