Ugostiteljstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost. Cilj ugostiteljstva je pružanje usluga klijentima za koje oni plaćaju određenu cijenu. Djelatnost ugostiteljstva se vrši u objektima koje nazivamo ugostiteljski objekti. Klijenti u ugostiteljstvu su turisti, putnici i rezidentne osobe koje u ugostiteljskim objektima zadovoljavaju svoje potrebe.

Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko vezano sa turizmom i predstavlja važan izvor prihoda.[1]

Oblici ugostiteljstva su: hotelijerstvo, restoraterstvo,[2] ugostiteljstvo u saobraćajnim sredstvima, gastrologija.

Ugostiteljski objekti[uredi | uredi izvor]

Prema tipu i vrstu usluga ugostiteljske objekte možemo podijeliti na: ugostiteljske objekte za pružanje usluge smještaja i ugostiteljske objekte za pružanje usluga hrane i pića. Pored ovih osnovnih usluga, u ugostiteljskim objektima se mogu priređivati i različiti oblici zabave, svečanosti i proslave.

Prema kvaliteti i broju usluga koje pružaju, ugostiteljskim objektima se određuje kategorija. Danas se najčešće za kategorisanje ugostiteljskih objekata koriste ‘zvjezdice’. Veći broj zvjezdica naznačava da je usluga kvalitetnija i potpunija (i skuplja).

Neki od ugostiteljskih objekata su hoteli, restorani, kasina i klubovi. U Bosni i Hercegovini imamo i ugostiteljske objekte poput kafića, aščinica, burekdžinica, ćevabdžinica, zdravljaka itd. (Historijski, tu su još hanovi i saraji.)[3][4]

Faktori razvoja ugostiteljstva[uredi | uredi izvor]

Bitni faktori su: prirodne i geografske pogodnosti kao što su klima i prirodne ljepote; infrastruktura (putevi, voda, struja); promocija putem reklama, turističkih sajmova i Interneta; društveno-politička situacija; pravni okvir u datoj državi itd.

Za dobro poslovanje u ugostiteljstvu potrebno je imati dobrog menadžera. Često su vlasnici istovremeno i menadžeri. Za uspjeh u ugostiteljstvu važni su planiranje, organizovanje, osoblje i kontrola.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Kada raščlanimo riječ ‘ugostiteljstvo’ vidimo da ona u sebi sadrži riječ ‘gost’. Slična joj je riječ ‘gostoprimstvo’. Mogli bi reći da je i u jednom i u drugom slučaju radi o odnosu između ‘domaćina’ i ‘gosta’ i gdje je zajednički cilj briga o gostu. Najbitnija razlika između gostoprimstva i ugostiteljstva bila bi u tome što je kod gostoprimstva ‘briga’ o gostu besplatna a u ugostiteljstvu gost tu ‘brigu’ - uslugu mora platiti (inače će morati prati suđe i guliti krompir).
  • Ako tražimo historijsku vezu sa današnjim gostoprimstvom-ugostiteljstvom možemo je pronaći u staroj priči o Telemahu i Nestoru. Telemah je bio potpuni stranac za Nestora, no, uprkos tome bio je dočekan i počašćen više nego srdačno. Nakon što je pružio dobrodošlicu Telemahu, Nestor ga je zamolio da se predstavi i on je rekao da je Odisejev sin. S kakvom pažnjom je Telemah bio počašćen govori i činjenica da je jedan od Nestorovih sinova spavao u njegovoj blizini kako bi ga sačuvao od kakve nevolje. U Homerovo doba, zaštitnik gostoprimstva bio je bog Zeus, vrhovno božanstvo grčkog panteona i kod Starih je Grka gostoprimstvo bila svetinja.[5]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Izvozna strategija za sektor turizma" (PDF). Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Arhivirano s originala (PDF), 5. 10. 2014. Pristupljeno 14. 5. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Marić, Rajko. Menadžment turizma i ugostiteljstva. Beograd: BPŠ, 2004.
  3. ^ "Hanovi i karavan saraji". Službene stranice Grada Sarajeva. Arhivirano s originala, 23. 8. 2016. Pristupljeno 14. 5. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ Kreševljaković, Hamdija. "Banje, vodovodi, hanovi i karavansaraji" Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć). scribd.com. Pristupljeno 14. 5. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  5. ^ "The Value of Hospitality". minerva.union.edu (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 13. 2. 2021. Pristupljeno 14. 5. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ "Burj Al Arab, Dubai". WKK Architects Ltd. Pristupljeno 14. 5. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  7. ^ Bundhun, Rebecca (14. 7. 2009). "Hotel star ratings standards long overdue". The National (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 5. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)