Ulica Nokturno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harry Potter mjesto
Ulica Nokturno
Lokacija London
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajni


Ulica Nokturno je fiktivno mjesto iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Ulica Nokturno je prljava i uska uličica u Londonu u koju bezjaci nemaju pristup, puna trgovina s predmetima za crnu magiju, a u nju obično ne zalaze čestiti čarobnjaci. Najveća i najozloglašenija trgovina je Borgin i Burkes koja prodaje mračne i opasne predmete.

Uprkos njenom ugledu, Hagrid je posjetio ulicu Nokturno u Harry Potteru i Odaji tajni u potrazi za sredstvom protiv puževa koji jedu srž povrća i drugim predmetima koji su mu potrebni za brigu o egzotičnim i opsanim stvorenjima.

Harry je tokom putovanja letiprahom u Zakutnu ulicu slučajno završio u Ulici Nokturno gdje je čuo razgovor Luciusa Malfoyja, njegovog sina i gospodina Borgina. Harryja je zaskočila jedna stara vještica (ili babaroga) koja je željela iskoristiti njegovu ranjivost i činjenicu da je izgubljen, ali ga je spasio Hagrid.

Trgovine u Ulici Nokturno[uredi | uredi izvor]

Borgin i Burkes[uredi | uredi izvor]

  • Osnivači: G. Borgin i Cataractus Burke
  • Poznati zaposleni: Tom Marvolo Riddle (bivši)
  • Prodaje: Mračne predmete kao što su igraće karte zamrljane krvlju, maske, ljudske kosti, šiljasti instrumenti, ruka s onog svijeta, ukleta ogrlica od opala, itd.
  • Otkupljuje: Predmete povezane sa crnom magijom; različite otrove, vrijedne i historijski važne predmete
  • Adresa: Ulica Nokturno 13B, London
  • Poznate mušterije: Meropa Gaunt, Hepzibah Smith, Lucius Malfoy i Draco Malfoy.

Borgin i Burkes je trgovina u Ulici Nokturno poznata po velikoj zbirci predmeta za crnu magiju, otrova i sličnih predmeta koji su na prodaju.

Borgin i Burkes je prvi put spomenut i viđen u Harry Potteru i Odaji tajni kad ga posjete Lucius Malfoy i njegov sin Draco. Malfoy st. je gospodinu Borginu dao spisak svih otrova koje želi prodati. Borgina i Burkesa je u Harry Potteru i Princu miješane krvi ponovno posjetio Draco Malfoy i raspitivao se o ormaru za nestajanje, te je želio da predmet ostane u trgovini (moguće je da se radi ili o ormaru ili o ogrlici od opala).

Otkriveno je da je Meropa Riddle, dok je bila trudna s Tomom Riddleom (kasnije Lord Voldemort), otišla Borginu i Burkesu kako bi prodala medaljon, porodično naslijeđe koji je pripadao Salazaru Slytherinu, zato što joj je očajnički trebalo novca. Gospodin Caractacus Burke, koji je znao pravu vrijednost medaljona, uspio ga je kupiti za samo 10 galeona koje je jadna žena spremno uzela. Također, Tom Riddle se nakon odlaska iz Hogwartsa zaposlio u Borginu i Burkesu. Riddle je bio zadužen za pronalaženje i kupnju antikviteta, vrijednog porodičnog nasljeđa i mračnih predmeta; njegov legendarni šarm mu je pomagao u obavljanju tog zadatka. Dao je otkaz u vrijeme kad je jedna vještica pronađena mrtva, a dva su najvrjednija predmeta iz njene skupocjene zbirke ukradena.

Ostale neimenovane trgovine[uredi | uredi izvor]

U Harry Potteru i Odaji tajni su spomenute trgovine u Ulici Nokturno koje prodaju smežurane glave, žive divovske crne pauke i otrovne svijeće. Ulicom prolazi stara vještica s pladnjem cijelih ljudskih noktiju. A Hagrid tvrdi da se negdje u ulici prodaje i sredstvo protiv puževa koji jedu srž povrća.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Rowling, Joanne K., Harry Potter i Odaja tajni, 5. izd., Algoritam, Zagreb, 2000., ISBN 9536450518
  • Rowling, Joanne K., Harry Potter i Princ miješane krvi, 1. izd., Algoritam, Zagreb, 2005., ISBN 953220315X