Uludağ

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Najviši vrh planine Uludağ

Uludağ je planina u Turskoj koja se nalazi u regiji Marmara, u blizini grada Burse. Nadmorska visina planine je 2.543 m, što je ujedno i najviši vrh planine koji je zove Kartaltepe. Dužina planine je 40 km i širina između 15 i 20 km. Udaljena je 270 km od Istanbula odakle se vidi najviši vrh planine.

Ime[uredi | uredi izvor]

Ime planine na turskom jeziku znači "velika planina". U upotrebi je i naziv Keşiş Dağ što se prevodi kao "planina monaha". Ovaj naziv potiče iz srednjeg vijeka kada je planina bila mjesto prvog manastirskog centra gdje su boravili monasi koji su bili protiv zvanične religije Konstantinopolja.[1] Ime Uludağ dobila je 1925.

Historija[uredi | uredi izvor]

Planina je poznata još iz antičkih vremena kada su je smatrali planinom bogova. Mit koji se vezuje za planinu jeste da su bogovi baš odatle posmatrali bitku za Troju.[1] Vjeruje se i da je Herakle ovim prostorima prolazio kada je tragao za Hilasom.[2] I nakon dolaska Osmanlija, planina zadržava svoj značaj što potvrđuju ostaci rane otomanske arhitekture koji su sačuvani.

Nacionalni park[uredi | uredi izvor]

Šume planine Uludağ
Allium olympicum – endemska vrsta Turske na planini Uludağ

Uludağ je jedan od nacionalnih parkova Turske. Poznat je po mnogo prirodnih ljepota, šuma, a posjeduje i bogatu floru i faunu. Površinu nacionalnog parka čini:

  • 71% pod šumom
  • 28% stjenovite oblasti
  • 0,4% otvorenog prostora
  • 0,8 % naseljenog prostora[3]

Izdvaja se bogata flora koju čine planinske i endemske vrste biljaka karakteristične za Tursku i planinu Uludağ. Na planini su pronađene 102 endemske vrste, od kojih su 32 endemske vrste same planine. Bogatu vegetaciju uzrokuje položaj između mediteranskih i evropsko-sibirskih biljnih regija. To se uočava kroz prisustvo 63% elemenata evropsko-sibirske i 31% elemenata mediteranske vrste.[3] Nacionalni park spada u jednu od 122 važne biljne regije Turske i jedno je od rijetkih mjesta na kojem se može naći veliki broj različitih biljnih vrsta.

Planinu naseljavaju različite vrste medvjeda, kojota, lisica, vjeverica, zečeva, zmija, sova, vrabaca i golubova. Gypaetus Barbatus jedan je od endemskih vrsta pronađenih u parku. Na planini živi posebna endemska vrsta leptirova Apolo. Za park su veoma korisni crveni šumski mravi koji jedu štetne insekte iz šume. Planina je proglašena za jednu od važnih oblasti s izuzetnom naseljenošću ptica.

Na vrhu planine se nalazi devet glacijalnih jezera koja presuše tokom ljetnih mjeseci. Najvažnija od njih su Karagol, Kilimli jezero, Buzlu i Ajnali jezero.[3]

Posebnost parka čini vodopad Aras. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.700 m i čini ga stjenovita oblast s mnogo vode koja pada s visine od 15 m.

Turizam[uredi | uredi izvor]

Uludağ je jedna od najposjećenijih destinacija u Turskoj zimi. Zimska sezona traje od decembra do aprila, a aktivnosti koje se izdvaju su skijanje i pješačenje, kao i avanturistički sportovi.

Jedna od turističkih atrakcija je Teleferik koji se nalazi u pokrajini Bursa i spaja sam grad Bursu i planinu Uludağ. Otvoren je 1963. kako bi olakšao pristup do najvećeg skijaškog centra u Turskoj. Stara linija modernizirana je 2014. kada je počela s radom nova linija dužine 8,8 km s četiri stanice. Dužina puta je otprilike 25 minuta, a svaka kabina može primiti najviše osam putnika. Prva stanica linije kreće iz Burse sa stanice Teferrüç, a do vrha planine na kojoj se nalazi stanica Kurbağa Kaya, postoje još dvije stanice Kadıyayla i Sarıalan od kojih svaka ima restoran i prodavnice.[4]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Planina Uludağ". Arhivirano s originala, 9. 8. 2018. Pristupljeno 9. 8. 2018. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |dead-url= (pomoć)
  2. ^ "Uludag". Pristupljeno 8. 8. 2018. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |dead-url= (pomoć)
  3. ^ a b c "Nacionalni park Uludağ". Pristupljeno 9. 8. 2018. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |dead-url= (pomoć)
  4. ^ "Gondola Bursa Uludag". Pristupljeno 9. 8. 2018. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |dead-url= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]