Um Kulsum bint Muhammed

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Um Kulsum bint Muhammed
Rođenje604.
Smrt10. decembar 630.
Medina, Arabija
EtnicitetArapkinja
DržavljanstvoArabija
ReligijaIslam
Supružnik/ciUtejbe ibn Ebu Leheb ibn Abdulmuttalib
Osman ibn Affan
RoditeljiMuhammed i Hatidža
Rodbinabraća i sestre: Kasim, Abdullah, Ibrahim, Fatima, Zejneb, Rukajja

Um Kulsum bint Muhammed je bila kćerka posljednjeg islamskog Poslanika Muhammeda, iz njegovog braka sa Hatidžom bint Huvejlid.[1] Bila je udata za Ebu Lehebovog sina Utejbe ibn Leheb a nakon njega i za trećeg Pravednog halifu Osmana ibn Affana.[1] Umrla je 630. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Um Kulsum rođena je 604. godine u Mekki, kao treća po redu kćerka Muhammeda (nakon Zejneb i Rukajje). Nakon objave islama prihvata islam i predstavlja važnu podršku svome ocu u njegovoj misiji. Nakon što život muslimanima u Mekki postaje nepodnošljiv, određeni broj vjernika čini hidžru u Medinu. Nakon što je i Muhammed sa Ebu Bekrom stigao iz Mekke u Medinu, šalje Zejda ibn Harisa po članove svoje porodice pri čemu i Um Kulsum čini hidžru. Nakon braka sa Utejbeom ibn Ebu-Leheb, koji je zajedno sa svojim roditeljima bio veliki protivnik Muhammeda i zbog čega je brak i prekinut,[2][3] 624. udala se za Osmana ibn Affana. Preminula je 10. decembra 630. godine (9. hidžretske godine) u Medini.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Ummu Kulsum bint Muhammed, r.a." imam.ba. Arhivirano s originala, 15. 2. 2021. Pristupljeno 16. 5. 2018.
  2. ^ "Poslanikova porodica i potomstvo". iltizam.org. Arhivirano s originala, 31. 5. 2018. Pristupljeno 16. 5. 2018.
  3. ^ "islamradostpravovjernih.blogspot.ba". Kćerke Allahovog poslanika savs: Ummu Kulsum r.a. Arhivirano s originala, 13. 2. 2021. Pristupljeno 16. 5. 2018.