Umjetnost ratovanja (knjiga)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Zhongwen.svg Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.
"Umjetnost ratovanja" na bambusu

Umjetnost ratovanja (kineski: 孫子兵法; [[pinyin]]: Sūn Zǐ Bīng Fǎ) je kineski vojni traktat koga je u 6. vijeku p. n. e. napisao Sun Tzu. Sastoji od 13 poglavlja, svako od kojih je posvećeno jednom aspektu ratovanja. Dugo je vremena hvaljeno kao najbolje djelo vojne strategije i taktike svog vremena.

Umjetnost ratovanja se također smatra jednom od najstarijih vojnih knjiga na svijetu. Također se smatra jednim od najuticajnijih knjiga na vojnu teoriju i poslovne strategije, kako na Istoku tako i na Zapadu. Sun Tzu je bio prvi mislilac koji je shvatio značenje položaja u stratgeiji te da na položaj utječu kako objektivne okolnosi fizičke okioline tako i subjektivno mišljenje suparnika u toj okolini. On je naučavao da strageija nije planiranje u smislu pravljenja liste postupaka , nego da zahtijeva brze i odgovarajuće odgovore na promjene okolnosti. Planiranje djeluje u kontroliranoj okolini, ali u kompetitivnoj okolini planovi se sudaraju stvarajući nepredviđene situacije.

Knjigu je na Zapadu prvi put objavljena godine 1782. u prijevodu francuskog jezuita Jean Joseph Marie Amiota, na čemu neki temelje teorije da je uticala na Napoleona,[1] ali i na planiranje operacije Pustinjska oluja.[2][3] Vođe kao što su su Mao Zedong, general Vo Nguyen Giap i general Douglas MacArthur su tvrdili da su pronašli nadahnuće u tom djelu.

Umjetnost ratovanja se također primjenjivala na poslovne i menadžerske strageije.[4][5]

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Samuel B. Griffith. [1]
  2. ^ Paul K. Van Riper. [2]
  3. ^ Grant T. Hammond. [3].
  4. ^ 'Art of War for Business Management Strategic Planning'
  5. ^ Floyd, Raymond E. 000100010000[4]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]