Idi na sadržaj

Umm al-Quwain (emirat)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Umm al-Quwain (إِمَارَة أم القيوين)
emirat
Zastava
Simbol
Glavni grad Umm Al Quwain
Površina 755 km2
Stanovništvo 72,000 (2007. (procjena))
Osnovan 2. decembra 1971.
Vlada
 - emir Saud bin Rashid Al Mualla
Vremenska zona UTC+4 (Standardno vrijeme Ujedinjenih Arapskih Emirata)
 - ljeto UTC+4

Umm al-Quwain (arapski: إِمَارَة أم القيوين‎) jeste jedan od sedam emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nalazi se na sjeveroistoku države, na obali Perzijskog zaliva. S površinom od 755  km2 i poslije emirata Ajman najmanji je emirat po površini. Prema procjenama iz 2007. godine u njemu je živjelo 72.000 stanovnika pa prema tome emirat je s najmanjim brojem stanovnika. Glavni i najveći grad je Umm Al Quwain po kojem je emirat i nazvan.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na području Umm Al Quwaina osnivač moderne dinastije Al Mualla, šeik Rashid bin Majid iz plemena Al Ali izgradio je utvrdu 1768. godine.

8. januara 1820., šeik Abdullah bin Rashid potpisao je s Ujedinjenim Kraljevstvom Opći pomorski ugovor, prihvaćajući na taj način britanski protektorat kako bi se sačuvao od Osmanlija. Poput ostalih emirata kao što su Ajman, Dubai, Ras Al Khaimah i Sharjah, i ovaj emirat se nalazio na izuzetno važnoj trgovačkoj ruti prema Indiji i Kini zbog čega su mnoge tadašnje sile pokušale da ga stave pod svoju kontrolu.

1908. godine, John Gordon Lorimer britanski diplomat, historičar i kolonijalni administrator u svom poznatom istraživanju o Dogovorenim državama u enciklopediji Glasilo Perzijskog zaliva, Omana i Srednje Arabije opisao je grad Umm Al Quwain kao grad s oko 5.000 stanovnika i identificirao ga kao glavni centar za izgradnju brodica na obali, proizvodeći oko 20 brodova godišnje u uporedbi s 10 u Dubaiju i 5 u Sharjahu.

2. decembra 1971., šeik Ahmad bin Rashid pridružio se svojim susjedima Abu Dabiju, Dubaiju, Sharjahu, Ajmanu i Fujairahu u formiranju Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok se emirat Ras Al-Khaimah pridružio kasnije, početkom 1972. godine.

Turizam[uredi | uredi izvor]

Na području emirata postoje mnoge turističke atrakcije a neke od njih su sljedeće:

  • Tvrđava Umm Al Quwain - utvrda koja je nekad bila sjedište vladara emirata i čuvala je ulaz u stari grad, nadgledajući more s jedne strane i potok s druge strane. Poslije toga utvrda je postala policijska stanica, a zatim i muzej. Muzej sada čuva artefakte pronađene na važnim obližnjim nalazištima, uključujući Ed-Dur, i čuva kolekciju oružja koje je korišteno kroz historiju emirata. Nalazi se u blizini džamije u Umm Al Quwain Bazaaru.
  • Stara luka - luka koja se nalazi u Starom gradu s pogledom na tradicionalno dvorište zgrade u Dhowu gdje vješti majstori i dalje sastavljaju tradicionalne brodove. Luku okružuju stare kamene kuće od koralja koje prikazuju obilježja izvorne arhitekture.
  • Ostrva Umm Al Quwain - Ova ostrva se nalaze istočno od poluostrva, na jedinstvenom dijelu obale koja se sastoji od pješčanih ostrva okruženih gustom šumom mangrove, razdvojenih nizom potoka. Najveće od sedam ostrva je Al Sinniyah, a slijede ih Jazirat Al Ghallah i Al Keabe, a svi su vidljivi sa područja Starog grada. Između ovih i obalnih nizina nalaze se manja ostrva Al Sow, Al Qaram, Al Humaidi, Al Chewria i Al Harmala.
  • Ed-Dur: Smješten sjeverno od Umm Al Quwaina, grad antičkog Bliskog istoka Ed-Dur smatra se najvećim predislamskim nalazištem na obali Perzijskog zaliva. Postoje dva javna spomenika na u Ed-Duru: mala četvrtasta utvrda s kružnim kulama i mali kvadratni hram posvećen semitskom bogu sunca Šamašu. Lokacija je zatvorena za javnost.
  • Akva park Dreamland je najveći vodeni park u UAE a nalazi se na obali Umm Al Quwaina i oko 40 minuta vožnje od Dubaija. Prostire se na površini od oko 250.000 m2 s mnogim sadržajima i atrakcijama. Park je otvoren tokom čitave godine s dnevnim kapacitetom od oko 10.000 posjetitelja.

Reference[uredi | uredi izvor]