Umri muški 3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Umri muški 3
RežiserJohn McTiernan
Producent
 • John McTiernan
 • Michael Tadross
 • Robert H. Lemer
 • David Willis
 • Andrew G. Vajna
 • Buzz Feitshans
 • Robert Lawrence
Scenarist(i)Jonathan Hensleigh
Uloge
MuzikaMichael Kamen
ŽanrAkcijski
KinematografijaPeter Menzies Jr.
MontažaJohn Wright
ProdukcijaCinergi Pictures
Distributer
Premijera19. maj 1995.
Trajanje
 • 115 minuta (kino verzija)
 • 135 minuta (necenzurirana verzija)
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet90 miliona $
Zarada361.212.499 $
PrethodnikUmri muški 2
NasljednikUmri muški 4.0

Umri muški 3 (engleski: Die Hard with a Vengeance) akcijski je triler Johna McTiernana iz 1995. s Bruceom Willisom u ulozi detektiva Johna McClanea. To je treći nastavak akcijskog serijala Umri muški, a po prvi put se pojavljuju Samuel L. Jackson kao Zeus Carver, Willisov slučajni partner, i Jeremy Irons kao glavni negativac.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Glavni negativac u ovom filmu je Peter Krieg, brat Hansa Grubera (Alan Rickman, koji je, kao i Irons, bio Englez koji glumi Nijemca). Hans je bio njemački kriminalac koga je ubio njujorški policajac John McClane na kraju prvog filma. Iako se na početku čini kako Krieg traži osvetu za bratovu smrt, kasnije se ispostavlja da su posrijedi drugi motivi.

Krieg počinje svoj krvavi pohod eksplozijom bombe u prometnoj ulici i kaže policiji, nazivajući se "Simon", da McClane mora odšetati u Harlem noseći tablu na sebi na kojoj piše "Mrzim crnčuge". Kad mu pištoljem zaprijeti jedan Afroamerikanac, pomaže mu crnački aktivist i trgovac Zeus Carver. Carver sklanja McClanea, ne zato što se brine za njega, nego jer je svjestan da bi bijeli policajci krenuli u pohod ako jedan njihov završi mrtav. Simon sada zahtijeva da ovaj "dobri Samaritanac" postane dio igre, htio on to ili ne.

Simon je po gradu postavio prave i lažne bombe. Prisiljava McClanea i Carvera da počnu igrati igru zvanu "Simon kaže", koja se sastoji od toga da im daje informaciju o tome gdje su bombe koje oni moraju deaktivirati.

Igra počinje kod javne govornice. Simon im zadaje zagonetku koju moraju odgonetnuti kako bi deaktivirali bombu. Kad odgonetnu, trebaju nazvati 555 i odgovoriti u određenom roku ili će bomba eksplodirati. Srećom, Simon nije rekao "Simon kaže" pa tu nije ni bilo bombe.

Zeus i John slušaju Simona na govornici.

McClaneu je rečeno da ima pola sata da ode do govornice na stanici podzemne željeznice kod Wall Streeta. Kako bi došao na vrijeme, McClane uzima auto i prolazi kroz Central Park. Naziva hitnu službu kako bi mu ambulantna kola pomogla kroz gradsku gužvu. McClane uspijeva ući u voz u podzemnoj željeznici u kojem je skrivena bomba. Otkida je sa zida i baca kroz prozor. Samo Zeus stiže do govornice. Simon mu kaže da tu mora biti i McClane. Još jedna bomba eksplodira.

Za sljedeću bombu moraju upotrijebiti kanistere od 3 i 5 galona kako bi usuli tačno 4 galona vode da bi deaktivirali bombu u aktovci. Deaktivirana aktovka pojavljuje se i poslije.

"Šta je 21 od 42?" Zeus shvata kako su bila 42 predsjednika Sjedinjenih Država, ali ne može se sjetiti ko je bio 21. Kasnije, vozač kamiona kaže McClaneu da je to bio Chester A. Arthur, kako se zove i škola u koju je Simon navodno postavio bombu. Međutim, Simon ih je prevario i policija pronalazi lažnu bombu ispunjenu sirupom.

Policija je dotada mislila kako je sve to prenapuhani čin osvete. Ali, zapravo je to samo diverzija koja je trebala skrenuti pažnju s pravog Simonovog cilja: pljačku rezervi iz skladišta Banke federalnih rezervi u New Yorku, u kojoj je spremljeno zlato iz više zemalja, a ima ga više nego u Fort Knoxu. Policija i ostale agencije zauzete su pretraživanjem hiljada škola u New Yorku. To omogućava Simonu i njegovim istočnoevropskim plaćenicima da provale u trezor i pobjegnu s tucetom kamiona za otpad napunjenih zlatnim polugama.

McClane i Carver konačno shvataju plan i sukobljavaju se s bandom dok ovi utovaraju plijen na brod. Dvojac je zarobljen i ostavljen na brodu s ogromnom bombom. U ovom trenutku javljaju se i osjećaji kod McClanea, koji Carveru priznaje da se opet udaljio od supruge, a Carver ga nagovara da je barem nazove.

Uspijevaju pobjeći trenutak prije no što je brod eksplodirao. Simon ih je ostavio u uvjerenju da je plijen još na brodu te da je cilj svega uzdrmati svjetsku ekonomiju. Međutim, McClane shvata kako je to samo još jedna diverzija i da je zlato spremljeno na sigurnom. Pošto je cijeli dan patio od užasne glavobolje, McClane je uspio dobiti bočicu aspirina od samog Simona. Carver ga je uspio uvjeriti i McClane konačno naziva suprugu. Dok se poziv spaja, McClane uzima jednu tabletu i pogleda naljepnicu na kutiji: otkriva kako su tablete proizvedene u Quebecu. McClane je prisiljen ostaviti telefon kako bi se dao u potjeru za Simonom, pa ostavlja Holly čekajući na vezi. Tragovi ih vode do skladišta u Kanadi, gdje su Simon i njegova banda odnijeli zlato. Tamo je Simonovu bandu uhvatila kanadska policija, a Simon iz helikoptera napada McClanea i Carvera. U konačnom obračunu McClane prisiljava helikopter da se spusti i upućuje zadnji hitac koji je poslao Simona njegovom pokojnom bratu.

Adaptacija[uredi | uredi izvor]

 • Film je nastao po scenariju Jonathana Hensleigha, originalno nazvanom Simon Says koji je trebao biti korišten kao predložak za akcijski film Brandona Leeja, a zatim je razmatran za 4. nastavak Smrtonosnog oružja. Prva polovina Umri muški 3 gotovo je identična scenariju, a pljačka je dodana kako bi film izgledao kao i prethodnici. Originalni je plan bio da razbojnici provale u muzej Metropolitan. Ideja nije prošla, ali se pojavljuje u drugom filmu Johna McTiernana, Afera Thomasa Crowna.
 • Umri muški 3 bio je prvi iz serijala čija se radnja ne odvija za vrijeme božićnih praznika (iako se par puta spominju Djeda-Mraz i Božić) i prvi u kojem se McClane pojavljuje kao aktivni policajac sa značkom. Osim toga, zanimljivo je i to da prvi put skoro kroz cijeli film ima partnera, Zeusa Carvera. U Umri muški narednik Powell jeste pomagao McClaneu, ali su se sreli tek pred kraj filma. U Umri muški 2 u prvoj polovini pomoćnik mu je bio kontrolor avionskog saobraćaja, a u drugoj polovini zamjenjuje ga kućepazitelj. I treći nastavak slijedi isti obrazac, jer se partner pojavljuje nakon terorističke prijetnje, a uvučen je u radnju zbog McClaneovih postupaka.

Zarada[uredi | uredi izvor]

Film je u prvom vikendu zaradio 22 miliona dolara i 100 miliona ukupno u SAD-u. Pokazao se kao veći hit na inozemnom tržištu, nadmašivši najuspješniji američki film te godine, Batman zauvijek, zaradivši 261 milion dolara izvan Amerike. Ukupno je to 361.212.499 dolara. Završio je na 2. mjestu najuspješnijih filmova 1995, iza filma Toy Story sa 746 miliona dolara.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

 • Na komentaru s DVD-a, scenarist Jonathan Hensleigh rekao je da mu je priča pala na pamet kad je razmišljao šta bi se dogodilo da se jedan od njegovih prijatelja iz djetinjstva, koga je pogodio kamenom, odlučio osvetiti kao odrastao čovjek.
 • Glavni protagonist iz Hensleighova scenarija Simon Says bio je njujorški policajac Alex Bradshaw, a lik koji je postao Zeus Carver bila je žena. Filmski studio tražio je od Hensleigha da promijeni Zeusovu rasu iz crne u bijelu ili žutu.
 • Film je sniman pod radnim nazivom Umri muški: New York.
 • Kako bi izbjegli nerede tokom snimanja scena u Harlemu, na ploči koju nosi McClane zapravo je pisalo "Mrzim sve". Riječ "crnčuge" dodana je tokom postprodukcije iako se nepromijenjena verzija ponekad koristi u televizijskim prikazivanjima i u onim u avionima.
 • U komentaru je režiser McTiernan rekao da se budući potpredsjednik SAD-a Dick Cheney pojavljuje u epizodnoj ulozi.
 • Većina filma snimljena je u Charlestonu, Južna Karolina, uključujući i scene u podzemnoj željeznici (koje su snimane na setu) i scene na mostu (koje su snimane na mostu Cooper).
 • U jednoj sceni John McClane na Zeusovo pitanje odgovara: "Pušim cigarete i gledam Kapetana Kengura". Ovo je refren pjesme "Flowers on the Wall" The Statler Brothersa. Pjesmu pjevuši i Bruce Willis u filmu Pakleni šund, u kojem su on i Samuel L. Jackson ostvarili značajne uloge.
 • Igra "Simon kaže", gdje McClane i Zeus putuju kroz grad kako bi se javili na govornici ili će Simon nešto dignuti u zrak, slična je motivu iz filma Prljavi Harry, gdje detektiv Callahan putuje po San Franciscu u potrazi za Škorpionom. Mora doći do govornice u određenom vremenu ili će Škorpion ubiti djevojku koju je oteo.
 • U sceni s kraja filma, dok se Simon i njegova ekipa spremaju napustiti SAD sa zlatom, neko kaže da će kamioni biti spremni za "...zwanzig Minuten" ("20 minuta" na njemačkom. Međutim, u engleskim titlovima piše "deset minuta".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]