Idi na sadržaj

Uvedena vrsta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Unesena vrsta)
Kokotac (Melilotus sp.) je unesen i naturaliziran u SAD (iz Evroazije), kao biljka za stočnu hranu i pokrove.

Uvedene vrste ili unesene vrste − odomaćeno i kao introducirane, alohtone, nenativne, neozoonske, strane, egzotične − su one koje nisu autohtone na posmatranom području i/ili ekosistemu, odnosno one koje žive izvan svog nativnog ili prirodnog areala. U nova područja najčešće dospiju ljudskom aktivnošću, namjerno ili slučajno. Međutim, alohtona je i svaka ona vrsta koja se i nekim od prirodnih puteva odnekud pojavi u bilo kojem ekosistemu.[1][2][3][4]

Smuđ (Sander lucioperca = Stizostedion lucioperca), naprimjer, je autohtona vrsta Crnomorskog sliva, ali je unesen (introduciran) i u Neretvanski, odnosno Jadranski sliv u Bosni i Hercegovini. Patuljasti somić (Ictalurus nebulosus) je uveden iz američkih voda, a babuška (Carassius gibelio) iz sovjetskih, oboje kao "korov" uz šaransku mlađ za ribnjake bivše Jugoslavije. Danas su rasprostranjene u mnogim prirodnim ekosistemima.

Introducirane vrste mogu biti štetne za neke od prisutnih autohtonih ili ekosistem u cjelini. One mogu biti predatori ili takmaci nativnim vrstama ili bitno promijeniti lance, odnosno mreže ishrane u invadiranom ekosistemu. Druge pak nemaju negativnih uticaja, a neke mogu biti i korisne, kako za ljude tako i za životne zajednice, kao alternativa pesticidima u poljoprivredi, npr.

Tako su na Novom Zelandu, unesene biljne vrste, porijeklom iz Sjeverne Amerike uticale na porast bioraznolikosti i bioproduktivnosti.

Uvedene vrste i njihovi efekti na zatečenu prirodnu okolinu kontroverzni su predmeti i problemi, koji su pokrenuli mnoštvo rasprava u naučnim, političkim i poljoprivredničkim krugovima, kao i drugim slojeva društva.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mayr E. (1970): Populatiomns, species, and evolution – An abridgment of Animal species and evolution. The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, Massachussets and London, England, ISBN 0-674-69013-3.
  2. ^ Odum E. P., Barrett G. W. (2005): Fundamentals of Ecology. Brooks Cole, ISBN 978-0-534-42066-6.
  3. ^ Mučibabić S. (1960): Osnovi ekologije. Univerzitetu Sarajevu, Sarajevo.
  4. ^ Škrijelj R., Đug S. (2009): Uvod u ekologiju životinja.Prirodno-matematički fakultet Sarajevo, Sarajevo, ISBN 978 9958-592-03-4.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]