Unihokej

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Unihokejaši na terenu

Unihokej, hokej na parketu ili floorball je dvoranski timski sport razvijen u Švedskoj u kasnim 1970im. Igra se na terenu dimenzija 40 puta 20 metara goji je ograničen 50 cm visokom ogradom. Igra se sa štapovima napravljenim od karbona i plastičnim loptama sa 26 malih rupa.

Unihokej je popularan u Evropi, posebno u Skandinaviji, kao i u Švicarskoj i Češkoj. Stiče popularnost i u vanevropskim zemljama kao što su Kanada, Japan, Australija, SAD i Singapur.

Svjetsko prvenstvo se igra svake dvije godine. Trenutni svjetski prvaci u muškom i ženskom unihokeju su unihokejaši Švedske.


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Unihokej koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.