Univerzitet u Concepciónu (Čile)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Univerzitet u Concepciónu
Logo univerziteta
Moto Por el desarrollo libre del espíritu
Osnovan 14. maj 1919.
Vrsta privatni (sa državnim učešćem)
Budžet 66 miliona US$
Rektor Sergio Lavanchy Merino
Akademsko osoblje 1.164
Studenti 23.130
Lokacija Concepción, Čile
Kampus urbani
Sportovi University of Concepción F.C.
Veb-sajt www.udec.cl/pexterno/

Univerzitet u Concepciónu (španski: Universidad de Concepción), poznat i po skraćenici UdeC, je privatni i jedan od najprestižnijih univerziteta u Čileu. Treći je najstariji univerzitet u državi i prvi koji je postao privatno-pravna korporacija a članica je i Vijeća rektora univerziteta u Čileu. Osnovan je 14. maja 1919. godine. Sjedište univerziteta se nalazi u gradu Concepciónu gdje je smješten i glavni kampus uz dodatne kampuse u Chillánu i Los Angelesu.

Prema QS University Rankingu iz 2012. godine, univerzitet je rangiran kao deveti najbolji univerzitet u Latinskoj Americi dok je prema CSIC University Rankingu iz 2011. godine rangiran kao drugi najbolji u Čileu i 19. najbolji u Latinskoj Americi.

Univerzitet je podijeljen na 19 fakulteta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Skulptura u čast osnivača univerziteta ispred Univerzitetskog foruma

Krajem 19. i početkom 20. vijeka, mnogi studenti iz Concepcióna su počeli da se izjašnjavaju za osnivanje univerziteta na jugu Čilea gdje bi bilo moguće studirati i sticati zvanja mimo glavnog grada Santiaga. Međutim, za projekt ove veličine bio je potreban visok nivo organizacije koji u to doba još nije postojao. U februaru 1917. godine, list El Sur je objavio:

Ideja o stvaranju univerziteta ne može još uvijek biti ostvarena zbog "nedostatka organizacije onih koji ga žele osnovati".

23. marta 1917. godine, održan je prvi zvanični sastanak sa ciljem ostvarivanja snova građana Concepcióna, osnivanja Kliničke bolnice i univerziteta.

Nakon rasprave, imenovan je odbor koji je zadužen za realizaciju izradnju ova dva projekta. Projekti su bili usko povezani, jer će bolnica postati osnova novog univerziteta.

Komisija je zatim Kongresu predstavila dokument o zvaničnom osnivanju univerziteta. Nakon što je dokument odobren, 14. maja 1919. godine osnovan je univerzitet a Enrique Molina Garmendia je postao njegov prvi rektor.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]