Uprava državne bezbjednosti

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Uprava državne bezbjednosti (srp.:Uprava državne bezbednosti) (hrv.: Uprava državne sigurnosti, slov.: Uprava državne varnosti). UDBA je bila tajna policija za vrijeme Titove Jugoslavije, nastala je 1946, podjelom OZNE na civilni dio (UDBA) i vojni dio KOS, a prestala je djelovati raspadom SFRJ 1990-ih godina.

Funkcionisala je po sličnim principima kao i sovjetski KGB. UDBA je zapamćena među narodom kao straho-policija, a sama je bila dorasla i svjetskim tajnim službama kao što su američka CIA (Central Intelligence Agency), sovjetski KGB i mnoge druge.

Osnovni zadaci[uredi | uredi izvor]

UDBA je imala četiri glavna odjela koji su se bavili:

  • unutrašnjim neprijateljem (nacionalizam, Crkva,...)
  • emigracijom (hrvatska, albanska, srpska, bošnjačka...)
  • stranim obavještajnim službama
  • tehnikom praćenja i prisluškivanja

Uticaj[uredi | uredi izvor]

UDBA je bila odgovorna za mnoge atentate i ubistva, kao primjer se može navesti ubistvo Brune Bušića 16. oktobra, 1978. u Parizu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.


Vote stub.svg Nedovršeni članak Uprava državne bezbjednosti koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: