Usenet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Usenet je podmreža na Internetu koja se bazira na NNTP protokolu a čine je serveri namjenjeni primanju, slanju i razmjenjivanju članaka (engleski: articles, posts).

Serveri akumuliraju poruke koje su jedno vrijeme od svoga dolaska na server (to vrijeme ovisi od servera) dostupne svima koji ih žele čitati. Poruke se mogu slati na server, čitati sa servera i brisati (mada se ovo zadnje radi rijetko).

Grupe se dijele na općenite hijerarhije kako bi se olakšalo traženje pojedine grupe, a po vrsti članaka koje se u njih šalju razlikuju se binaries grupe za multimedijalne sadržaje i obične grupe za tekstualne sadržaje.

Na taj način se razvijaju rasprave u kojima učestvuju razni ljudi, koji se obično međusobno ne poznaju i koji iznose različita mišljenja. Usenet je zbog svoje decentraliziranosti i time nepraktičnošću cenzure idealan medij za rasprave, razmjenu informacija i slično.

Kako je Usenet vrlo slabo cenzurirana mreža (postoje službe koje se brinu za podobnost sadržaja na Usenetu, ali vrlo rijetko reagiraju), na njoj se javljaju svi oblici demokracije i anarhije (naime, pozitivni i negativni). Učesnici rasprava iznose svoja stajališta, brane ih, te pokušavaju srušiti suprotna mišljenja koristeći, ali i zloupotrebljavajući tu demokratiju. Tako da se na Usenetu mogu pronaći poučni sadržaji, ali isto tako i sadržaji koji mogu vrijeđati nekoga. Usenet je dobro mjesto ako vam neka informacija treba u roku većem od 6 sati.