Ustav Kosova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ustav Kosova (albanski: Kushtetuta e Kosovës) predstavlja najviši pravno-politički dokument ove balkanske države. Ustav je potpisan 7. aprila 2008. godine u 13 sati po lokalnom vremenu u Nacionalnoj biblioteci u Prištini.[1] Ratifikovan je 9. aprila i stupio na snagu 15. juna 2008.[2]

Četvrtim članom ovog ustava definisana su i utvrđena pravila i zasebna ovlaštenja za sve tri vlasti Kosova. Jednodomnoj nacionalnoj skupštini Kosova povjereno je obnašanje zakonodavne vlasti, izvršnu vlast predvode predsjednik i premijer dok je za primjenu zakona i pravosudni sistem zadužen Vrhovni sud.

Ustav Republike Kosovo se može mijenjati kroz proces usvajanja amandmana na ustav i to je regulisano njegovim 144. članom.

U predgovoru Ustava navedeno je sljedeće:

Mi, narod Kosova, odlučni smo u izgradnji budućnosti Kosova kao, slobodne, demokratske i miroljubive zemlje koja će biti domovina svim svojim građanima; posvećeni stvaranju države slobodnih građana koja će garantovati prava svakom građaninu, građanske slobode i jednakost svakog građanina pred zakonom; posvećeni državi Kosovo kao državi ekonomskog blagostanja i društvenog prosperiteta; uvjereni da će država Kosovo doprinjeti stabilnosti regiona i cijele Evrope stvaranjem dobrosusjedskih odnosa i saradnjom sa svim susjednim državama; uvjereni da će država Kosovo biti dostojan član porodice miroljubivih država svijeta; s namjerom da država Kosovo u potpunosti učestvuje u procesima evroatlantskih integracija; na svečan način, odobravamo Ustav Republike Kosovo.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kushtetuta e Kosoves (Ustav Kosova)". kushtetutakosoves.info. Arhivirano s originala, 9. 6. 2011. Pristupljeno 16. 11. 2017.
  2. ^ "Profil Vlade Kosova". indexmundi.com. Pristupljeno 16. 11. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]