Ustavni sud Islamske zajednice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ustavni sud Islamske zajednice je najviše tijelo za kontrolu ustavnosti u radu organa i ustanova Islamske zajednice , a njegove članove imenuje Sabor Islamske zajednice na prijedlog Rijaseta. Članovi Ustavnog suda imenuju se iz reda istaknutih poznavalaca vjerskih i društveno-pravnih nauka koji uživaju ugled u Islamskoj zajednici . Mandat članova Ustavnog suda traje šest godina i za to vrijeme oni ne mogu biti članovi predstavničkih tijela ni izvršnih organa Islamske zajednice i šestogodišnji period može se produžiti za još jedan mandat .

Odluke Ustavnog suda su obavezujuće za sve organe i ustanove Islamske zajednice , a za izvršenje odluka Ustavnog suda odgovoran je Rijaset Islamske zajednice.

Nadležnost Suda[uredi | uredi izvor]

  • ocjenjuje ustavnost normativnih akata Islamske zajednice
  • ocjenjuje da li je djelatnost organa Islamske zajednice i njenih ustanova u skladu sa Ustavom
  • rješava sukobe nadležnosti organa Islamske zajednice
  • vrši nadzor i rješava izborne sporove
  • u posljednjoj instanci odlučuje o osnovanosti opoziva najviših organa Islamske zajednice i njihovih članova, odlučuje o žalbama pripadnika Islamske zajednice o povredi njihovih prava garantovanih Ustavom.