Ustečki kraj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ustečki kraj
Ústecký kraj
Zastava Ustečkog kraja Grb Ustečkog kraja
Zastava Grb
Položaj Ustečkog kraja na karti
Položaj Ustečkog kraja
Država Češka Češka
Glavni grad Ústí na Labi
Službeni jezik češki
Upravni oblik Kraj
• Hetman
Oldřich Bubeníček
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
5334 km2
Stanovništvo
• Ukupno
852554 
Veb-sajt http://www.kr-ustecky.cz/

Ustečki kraj (češ. Ústecký kraj)) je jedna od administrativnih jedinica Češke. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu češke historijske regije Bohemije. Kraj je dobio naziv po glavnom gradu Ústí na Labi. Kraj graniči sa Libereckim krajem na istoku, Srednjočeškim krajem na jugu, Plzenjskim krajem na jugozapadu, Karlovarskim krajem na zapadu i sa njemačkom saveznom državom Saksonijom na sjeveru. Podijeljen je na sedam okruga: Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Teplice i Ústí nad Labem.

Položaj regije daje joj značajno mjesto u okvirima međunarodnoj privredne i kulturne saradnje. Geografski položaj ovog kraja (blizina Praga i Njemačke) doprinosi značajnu ovog kraja u razvoju regije.[1]

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema podacima od 30. juna 2013. godine u ovom kraju je živjelo 826.037 stanovnika i po tome je Ustečki kraj na petom mestu u Češkoj. Gustoća stanovništva je veća od nacionalnog prosjeka i četvrta je najgušće naseljena regija u državi. najgušće naseljenog područja. Najgušće naseljena područja regije su područja basena mrkog uglja, dok u rjeđe naseljena područja spadaju okruzi Louny i Litoměřice. Najveća općina i ujedno sjedište regije je Ústí na Labi sa 95.477 stanovnika.

Karakteristično za regiju je relativno mlada populacija. Prosječna životna dob stanovnika Ustečkog kraja je 39,8 godina.

Regija ima 46 gradova, u kojima živi 80,7% stanovnika kraja i 354 sela. Sela do 500 stanovnika predstavljaju 54% svih sela u regiji, ali u njima živi samo 5,8% stanovništva.[1]

Sastav stanovništva po nacionalnoj osnovi:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 19. 2. 2019. Pristupljeno 10. 11. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)