Utočište za ludake Callan Park

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Utočište za ludake Callan Park
Zvanični naziv: Callan Park asylum
for the Mentally
and Criminally Insane
Država Australija
Savezna država: Novi južni Vels
Osnovano: 1885.
Adresa: Cnr Church and
Glover Streets
Rozelle 2039
Telefon: ++ 61 (0)2 9556 9100
Sajt: http://www.cs.nsw
.gov.au/rozdev/

Utočište za ludake Callan Park (Callan Park asylum for the Mentally and Criminally Insane) je smješteno u Callan Park-u, oblasti u sidnejskom predgrađu Rozelle.

Historija[uredi | uredi izvor]

1873. kolonijalne vlasti Novog južnog Velsa kupile su Callan Park, tada poznat kao "Imanje Callan" zbog gradnje velikog utočišta za ludake. Bilo im je potrebno da bi smanjili broj bolesnika u prenatrpanoj bolnici Gladesville (Gladesville Hospital for the Insane) u Bedlam Point-u pored Tarban Creek-a u Gladesville-u. Novo utočište za ludake je dizajnirano kao tada savremeno zahvaljujući ,,prosvijećenim" pogledima Amerikanca Dr-a Thomas-a Kirkbride-a. Kolonijalni arhitekta James Barnet je zajedno sa inspektorom za ludake Dr-om Frederick-om Norton-om Manning-om napravio blok od 20 neoklasicističkih zgrada. Zavšene su 1885. i nazvane blok Kirkbride(Kirkbride Block).

Zgrade su originalno napravljene za 666 bolesnika, ali od 1890. utočište je prenatrpano i u njemu je smješteno 1078 bolesnika. U blizini Kirkbride kompleksa je oko 1900. napravljeno još nekoliko zgrada da riješe problem prenatrpanosti.

Kirkbride kompleks se koristio za smještaj bolesnika do 1994. kad su posljednji prebačeni u druge zgrade u Callan Park-u, prema Broughton Hall-u na južnom kraju parka, i na druga mjesta.

Utočište danas[uredi | uredi izvor]

Utočište je danas smješteno unutar parka i više se ne koristi historijski komlpeks od pješčara. U bloku je danas smještena Sidnejska viša umjetnička škola(Sydney College of the Arts), kampus finih umjetnosti Sidnejskog univerziteta. Moderna bolnica je u nadležnosti Ministarstva zdravlja Novog južnog Velsa i dom je i muških i ženskih bolesnika. Zvanično ime joj je bolnica Rozelle. Bolnica pruža razne usluge kao što su očuvanje mentalnog zdravlja, psihijatrijska rehabilitacija i psihogerijatrija.

Poznati bolesnici[uredi | uredi izvor]

Australijski borac za pravo glasa žena Louisa Lawson, njeni sinovi Charles and Peter, i izdavač i urednik Biltena J. F. Archibald (koji je objavljivao članke Louisa-inog sina Henry-ja Lawson-a).