Vahida Maglajlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vahida Maglajlić
Rođenje (1907-04-17) 17. april 1907.
Banja Luka, Austro-ugarska
Smrt1. april 1943(1943-04-01) (35 godina)
Roditeljiotac Muhamed, majka Ćamila
NagradeOrden narodnog heroja

Vahida Maglajlić – jedina Bošnjakinja narodni heroj Jugoslavije – rođena je 14. aprila 1907. u Banjoj Luci. Vahida je bila najstarija kćerka među desetoro djece oca Muhameda i majke Ćamile. Porijeklom je iz bogate, dobro situirane porodice, ali je kao i njena braća svojim životnim putem pokazala borbu za ravnopravnost i antifašizam. Završila je Žensku stručnu školu u rodnom gradu. U mladosti je pokazala afinitet u borbi za prava žena i za komunističku stranku. Uključila se u “Ženski pokret”, gdje je bila i rukovodilac. Učestvovala je u sakupljanju sredstava za organizaciju “Crvena pomoć”. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije primljena je maja 1941. Oktobra 1941, je uhapšena, mučena i određena za trajniji zatvor, ali je 20. decembra 1941. zajedno sa Danicom Marić, pobjegla iz zatvora. Krajem 1941. odlazi na na teritoriju oslobođenu od fašista u partizanski odred na planini Čemernici.[1]

Djelovala je među ženama Kozare, Grmeča i Cazinske krajine radeći na osnivanju Antifašističkog fronta žena u Podgrmeču. Na Prvoj konferenciji Antifašističkog fronta žena Jugoslavije, održanoj 6. decembra 1942. u Bosanskom Petrovcu, izabrana je u članstvo Centralnog odbora. Poginula je 1. aprila 1943. u selu Velika Rujiška, kod Bosanskog Novog. Poslije rata njeni posmrtni ostaci su preneseni na Partizansko spomen-groblje u Banjoj Luci. Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Republike Jugoslavije 20. decembra 1951. proglašena je za narodnog heroja. Njen brat Munib Maglajlić je poginuo 1943, a brat Šefket Maglajlić je bio narodni heroj.

Jedno vrijeme ime Vahide Maglajlić nosila je osnovna škola u naselju Arapuša kod Bosanske Krupe i Srednja medicinska škola u Banjoj Luci. Spomen-biste narodnih heroja Šefketa Maglajlića i Vahide Maglajlić nalaze se u Banjoj Luci u parku u centru grada, u blizini hotela "Bosna". U Sarajevu, u naselju Dobrinja kod OŠ Osman Nuri Hadžić nalazi se Ulica Vahide Maglajlić (ranije Ulica Žikice Jovanovića Španca, narodnog heroja ).

Hrabrost i samoodređenost Vahide Maglajlić inspirisale su Palestinca El Helou Mohameda da sastavi brošuru s njenim likom na naslovnici, kako bi služila kao primjer ženama Palestinskog oslobodilačkog pokreta.

Banjalučka ulica Vahide Maglajlić, od tranzitne ceste ka Jajcu i Gradiški do danas zapuštenog Partizanskog spomen groblja u Pobrđu, od 1992, ne nosi njeno ime.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Beoković M. (1967 ): Žene heroji. Biblioteka „Oslobodilački rat“, Svjetlost, Sarajevo.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]