Vaju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slika 1

Vaju (Sanskrit: वायु|वायु, Vāyu), je prema hinduističkoj mitologiji primarno božanstvo. Vaju je božanstvo vjetra. U vedskom period Vaju je bio štovan kao jedan od bogova hinduističkog svetog trojstva - trimurti. Nakon ovog perioda, njegov status bio je umanjen mada je Vaju i dalje ostao na eminentnoj poziciji u hinduističkom panteonu.

U drevnim tekstovima Vaju je opisan kao bog izuzetne ljepote koji se bučno vozi naokolo u svojim blistavim kočijama koje vuku dva konja purpurne boje (pominje se i broj od četrdeset devet ili čak hiljadu purpurnih i bijelih konja). Zastave koje drži u svoje dvije ili sve četiri ruke njegov su glavni atribut/simbol. Obično nosi ukrase od dragog kamenja a kada se ne vozi u kočiji, onda jaše na jelenu/antilopi.

Vaju i njegove loše osobine[uredi | uredi izvor]

U drevnim tekstovima predstavljen je kao bog veoma neumjerenog karaktera koji se povodi svojim impulsima i koje nikada čak i ne pokušava kontrolisati.

Vaju je i kralj duhova Gandharvas koji obitavaju u podnožju planine Meru, mitske i svete planine koja se često spominje u hinduističkim religioznim tekstovima. No, i pored Vajuovog uglavnom harmoničnog odnosa sa planinom Meru, predanja kazuju da je po nagovoru jednog mudraca, iz razloga koji nisu poznati, Vaju uništio vrh planine Meru. Zbog svoje osvetoljubive i nasilne naravi Vaju je cijelu godinu dana pokušavao svojim moćnih božanskim dahom otpuhati vrh mitske planine. Garuda, također jedno od božanstava iz hinduističkog panteona, srčano je branio i čuvao planinu Meru od bijesa Vajua. Garuda je Višnuova Ptica-bog, i predstavljen je kao ogromna ptica sa rasponom krila od mnogo milja. Svoja moćna krila Garuda je postavio kao štit između Vajua i planine Meru i uspješno je branio planinu cijelu godinu dana. Ipak, jednog dana Garuda se umorio i morao je malo predahnuti pa je na trenutak napustio svoj odbrambeni položaj. Vaju je to iskoristio, otpuhao vrh planine Meru i bacio ga u okean. Tako je nastalo ostrvo Lanka (danas ovo ostrvo-državu poznajemo pod imenom Šri Lanka).

Vajuove neutažive strasti su također bile inspiracija za brojne mitove. Kaže se da je imao nebrojeno mnogo vanbračne djece. Jedan od njegovih najpoznatijih sinova bio je i Hanuman, bog majmuna. Hanuman je mogao letjeti i vjeruje se da je tu sposobnost dobio upravo od svog božanskog roditelja. Postoji i priča prema kojoj je Vaju pokušao zavesti stotinu kćeri kralja Kusanabha. No, sve su one odbile njegove ljubavne napore pa ih je on učinio grbavim.

Vaju i njegove dobre osobine[uredi | uredi izvor]

Slika 2

Vaju je bitan i za određene hinduističke ceremonije u kojima se štuju njegove umjerenije osobine. Dato mu je i ime “Onaj Koji Donosi Parfeme” a često je predstavljen kao pozitivna snaga i stalni pratilac boga Višnua i žene mu Lakšmi, boginje blagostanja i ljepote.

Vaju nije samo bog vjetra, odnosno pukog kretanja vazduha kroz prostor. On je i dah života, bog koji udahnjuje život, životna snaga. Upanišade sadrže veliki broj opisa veličine i važnosti Vajua. U jednom od njih, dat je lijep opis o tome koliko je disanje (dah) važno u odnosu na druge životne funkcije. Naime, jednog dana bogovi koji kontrolišu tjelesne funkcije čovjeka nadmetali su se u dokazivanju svoje moći i svaki je tvrdio da je značajniji od drugih. Onda su jedan po jedan na smjenu napuštali čovjekovo tijelo, pa bi čovjek izgubio vid, sluh itd. kada bi ga napustio bog odgovoran za te funkcije ali je ipak ostajao živ. Međutim, kad je Vaju počeo napuštati čovjekovo tijelo, svi ostali bogovi su bili praktično iščupani iz svojih pozicija, jer čovjek bez daha gušio se, u panici zbog nedostatka zraka gubio je sposobnost razumnog mišljenja, gubio je vid pa svijest itd. Tako je Vaju dokazao svoju nadmoć i pokazao drugim bogovima da njihove moći prozilaze iz njega samog i daha života koji on daje.

Kao i ostala hinduistička božanstva, kojih zaista ima mnogo, čak se kaže da je njihov broj beskonačan, i Vaju ima nekoliko imena. Pomenućemo imena Pavan, koje je i često muško ime i Prana. Drevna nauka kaže da je univerzum zasnovan na pet elemenata. Svakom elementu pridruženo je božanstvo: Akaš (Nebo, Eter), Prithvi (Zemlja), Paani (Voda), Agni (Vatra) i Vaju (Zrak/Vjetar).

Ajurveda, sistem tradicionalne hinduističke medicine i joga, sistem vježbi disanja i položaja tijela, otprilike ovako tumače mehaniku života: Vaju je vjetar ili zrak. Vaju je Prana, odnosno životna snaga. Prana stvara misli, pokreće tijelo i omogućava kretanje. Prana vrši probavu, cirkulaciju krvi i uzrok je disanja. Kroz Pranu čovjek vidi, čuje osjeća i misli. Prana u sirovom obliku je samo dah ali prefinjena Prana je životna snaga koja daje život i pokreće i kontroliše životne procese i funkcije.

Objašnjenja uz slike[uredi | uredi izvor]

  • Slika 1: Vaju, Bog Vjetra. (Tempera na liskunu (tinjac), 23,5 x 18,5 cm. Tandžore stil. Slika se nalazi u muzeju Chennai, Madras, Indija.) Vaju je ovdje prikazan kako jaše svog jelena, u dvije ruke drži zastave koje se vijore, trećom rukom blagosilja a u četvrtoj drži molitvene brojanice.
  • Slika 2: Hram Dasavatara (Višnuove inkarnacije/avatari), Lalitpur district, Madhya Pradesh, Indija. Kamene skulpture ovog veličanstvenog hrama prikazuju braću Pandava, junake herojskog epa Mahabharata. U sredini je Judhišthira, s njegove lijeve strane su Bhina i Ardžuna. Blizanci Nakula i Sahadeva su desno. Draupadi, njihova zajednička žena (neki od njih su imali i druge žene) je na krajnjoj desnoj poziciji. Bhima ovdje predstavlja Vajua, boga vjetra. Nažalost, na slici se ne vidi kompletna kompozicija kamenih skulptura. Iznad se nalazi mnogo veća skulptura Višnua koja ga prikazuje kako sanja na ogromnoj zmiji Ananta (Šesa). Zmija je sklupčana u bezbroj kolutova koji predstavljaju vrijeme. Tu su još i Kartikeja, Bog Rata, sin Višnua, on jaše pijetla; Indra na slonu, Brahma na lotosu i Šiva i Parvati na biku.

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]