Idi na sadržaj

Valjak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Cilindar (iz starogrčkog κύλινδρος) [1] je tradicionalno bio trodimenzionalni čvrsti oblik, jedan od najosnovnijih krivolinijskih geometrijskih oblika. U elementarnoj geometriji, smatra se prizmom s krugom kao osnovom.

Cilindar se također može definirati kao beskonačna krivolinijska površina u različitim modernim granama geometrije i topologije. Promjena u osnovnom značenju – čvrsto tijelo naspram površine (kao kod lopte i sfere) – stvorila je izvjesnu dvosmislenost u terminologiji. Ova dva koncepta mogu se razlikovati upućivanjem na čvrste cilindre i cilindrične površine . U literaturi se neukrašeni termin cilindar mogao odnositi na bilo koji od ovih ili na još specijalizovaniji objekt, desni kružni cilindar.

Definicije i rezultati u ovom dijelu su preuzeti iz teksta Plane and Solid Geometry iz 1913., autora Georgea Wentwortha i Davida Eugenea Smitha (Wentworth i Smith 1913) .

Desni i kosi kružni cilindar
Desni kružni cilindar poluprečnika r i visine h
U projektivnoj geometriji, cilindar je jednostavno konus čiji je vrh u beskonačnosti, što vizuelno odgovara cilindru u perspektivi koji izgleda kao konus prema nebu.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, κυ?́λινδρ-ος". www.perseus.tufts.edu. Pristupljeno 5. 6. 2023.

Reference[uredi | uredi izvor]