Vanmaterična trudnoća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća je komplikacija kod trudnoće kada se oplođena jajna ćelija razvija van materice. Može da se razvije na jajniku, jajovodu ili u trbušnoj duplji. Prema mjestu gdje je došlo do usađivanja oplođene jajne ćelije razlikujemo:

  • Tubarnu trudnoću
  • Abdominalnu trudnoću
  • Ovarijalnu trudnoću

Na 100 do 200 ostvarenih poroda javlja se jedna vanmaterična trudnoća[nedostaje referenca]. Od ove tri nabrojane vrste vanmaterične trudnoće najčešća je tubarna trudnoća. Na nju otpada 95% od svih vanmateričnih trudnoća, a na ovarijalnu i abdominalnu trudnoću 5%.

Danas su vanmaterične trudnoće sve učestaliji problem zbog slobodnijeg seksualnog života žena, čestih promjena partnera, i naravno upala koje dovode do suženja lumena jajovoda. Također, korištenje intrauterinih uložaka odnosno spirala kao vida kontracepcije povećava rizik od vanmaterične trudnoće. Različite studije su dokazale da i pušenje ima direktnu povezanost sa nastankom vanmaterične trudnoće[nedostaje referenca].

Tubarna trudnoća[uredi | uredi izvor]

Zavisno od lokacije trudnoće u jajovodu ishod tubarne trudnoće može biti različit. Ampularne trudnoće, koje su ujedno i najčešće obično završavaju tubarnim pobačajem bez ruptura, dok trudnoće u istmičnom dijelu jajovoda ili u intersticijskom dijelu obično dovode do ruptura. Zavisno od dijela tube u kojem se jajna ćelija smjestila, trudnoća može naprdovati i 6 do 8, a ponekad i 12 sedmica.

Tubarni abortus[uredi | uredi izvor]

Začetak koji je strano tijelo za tubu dovodi do kotrakcija jajovoda koji ga pokušava istisnuti. Ovo dovodi do jakih bolova u donjem dijelu trbuha. Krvarenje koje nastaje kao posljedica djelimičnog odlubljivanja placente stvara hematocelu. Pacijentica osjeća slabost, vrtoglavicu, postoji sukrvičasti materični iscjedak.

Ovarijalna trudnoća[uredi | uredi izvor]

Ovarijalna trudnoća nastaje zbog poremećene peristaltike jajovoda. Klinička slika je uveliko slična tubarnoj trudnoći, ali sa bržim razvojem.

Abdominalna trudnoća[uredi | uredi izvor]

Prema načinu nastajanja može biti primarna i sekundarna. Kod primarne se oplođenje i usađivanje jajne ćelije od početka dešava u trbušnoj šupljini, a kod sekundarne se oplodnja desila u jajovodu, ali je pri kontrahovanju jajovoda odbačena u trbušnu duplju gdje se naknadno i usadila. U biti, ovo je veoma rijetka pojava. Za razliku od tubarne trudnoće abdominalna trudnoća može se nastaviti i duže zbog povoljnijih uslova u trbušnoj duplji u odnosu na jajovod. U literaturi su opisani slučajevi da se trudnoća razvijala do samog termina za porod i uspješno je završavana carskim rezom.

Cervikalna trudnoća[uredi | uredi izvor]

Iako nije vanmaterična trudnoća spada u grupu ektopraktičkih trudnoća. Ova trudnoća je veoma opasna zbog dramatične kliničke slike i činjenice da cerviksnema sposobnost zaustavljanja krvarenja kontrakcijom. Trudnoća se razvija u sluznici vrata materice koja nije pripremljena za trudnoću. Karakterišu je jaki bolovi, obilno krvarenje. Ako je trudnoća preko 8 nedjelja obično završava histerektomijom odnosno potpunim hirurškim odstranjenjem materice.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]