Varcarka (kosa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Kovanje kose

Varcarka je najpoznatija kosa za košenje trave u bivšoj Jugoslaviji, ali i svijetu. Kovači koji su stvarali ovu britku i nelomljivu kosu živjeli su u Varcar Vakufu (danas Mrkonjić Grad). Najpoznatije porodice koje su stotinama godina prenosile majstorluk kovanja i kaljenja kose varcarke su starosjedioci Varcar Vakufa. U knjizi "Mrkonjić-Grad", Ivan Lovrenović ovako opisuje kovački zanat:

Kovački zanat, koji će do dana današnjega obavijati krugom tajnovitog majstorstva mnoga koljena...a zvonku savršenost kose varcarke pronijeti do crnogorskih krševa i mađarskih ravnica, uobličio se - izgleda - u srednjem vijeku. Taj zanat koji traje - uz krize i poteškoće - i danas, podmirivao je i sve ostale potrebe vezane uz gvožđe: noževi (sklopci i hanđžari), kosiri, srpovi, grebena, sjekire, motike, kosački pribor, lemeši, plugovi, grifovi i čavli, gvožđa za divlje životinje itd.